В КОПРИВЩИЦА Дариха бебе със снопче вълна да е здраво

  • 0
  • 104 преглеждания

На 20 януари в етнографската зала на общинския музей на образованието, помещаваща се в сградата на Първото класно училище в България, в Копривщица бе отбелязан Бабинден – Денят на родилната помощ. Организатори на тържеството бяха читалище „Хаджи Ненчо Д. Палавеев“ и членовете на Дневната седянка към Клуба на пенсионера. Гости на събитието бяха кметът Генчо Герданов, д-р Екатерина Ослекова, д-р Лили Алексиева и медицинският специалист Ралица Дойчева. На тържеството бяха дошли и някои от младите майки, родили през отминалата година.

Д-р Екатерина Ослекова отправи благодарности към служителите на народното читалище, които винаги са били стожери на народната памет, за своята културна и обществено полезна дейност и им връчи саксия с цвете.  Завеждащият читалищната библиотека – Гергана Иванова приветства жените на Копривщица.

Кметът Генчо Герданов честити празника на бабите и майките, и на медицинските работници. Той припомни с какво себеотдаване в името на здравето на копривщенци, са работили някога акушерки, някои от които вече не са между нас. Изрази надежда тази професия да стане призвание и на млади хора от Копривщица. Г-н Герданов пожела през новата година родените във възрожденския град през 2016 г. 12 деца, да станат много повече. И отбеляза, че в миналото само в едно копривщенско семейство е имало по 12 деца.

Певческа група „Копришки бисери“, с ръководител Иванка Личева, поднесе на присъстващите прекрасните си изпълнения, посветени на този хубав български празник. Гергана Иванова разказа за ритуалите, свързани с Деня на родилната помощ, който се отбелязва от жените. Невена Вит. Велкова,  заедно със своята дъщеря Габриела Царвулджиева - облечена в бяла ефирна рокличка, извършиха обичая, като поляха на д-р Лили Алексиева, влязла в ролята на„бабата“. От своя страна тя сложи на вратлето на първото бебе, родено през 2016 година – Габриела, както повелява обичаят, снопче вълна, с пожелание малката принцеса да е здрава и щастлива.

Специални поздравителни адреси бяха връчени на д-р Ослекова и д-р Алексиева,  в които председателят на читалищното настоятелство Пенка Кунчева отправи пожелание за здраве и успехи във хуманната им професия. Поздрави от организаторите получиха жените, родили през отминалата година – Невена Велкова, Антоанета Мангърова, Петя Панчева, Мария Петкова, Румяна Галинова, Елена Ревова, Радостина Галинова, Мария Йончева, Лучка Каменарова, Таня Банчева и Мария Доросиева. За всяко родено през 2016 година бе направен подарък от читалищните работници, раздадени от Гергана Иванова и Мария Димова. В залата под ритмите на хубавите български народни танци присъстващите се хванаха на хоро. Бабите и майките почерпиха с вкусни баници, сладкиши и лакомства.

„ЕЛАЦИТЕ-МЕД“  Зарадваха с играчки децата от шест общини
Prev Post „ЕЛАЦИТЕ-МЕД“ Зарадваха с играчки децата от шест общини
НАЙ-МАЛКИТЕ ЖИТЕЛИ НА СЕЛО АНТОН  Получиха подаръци от общината
Next Post НАЙ-МАЛКИТЕ ЖИТЕЛИ НА СЕЛО АНТОН Получиха подаръци от общината
Related Posts

Leave a Comment: