Напяване на пръстените и в Копривщица

  • 0
  • 63 преглеждания

По стара традиция на площад „20 април“ в Копривщица на 1 януари бе възпроизведен обичаят „Напяване на пръстените“, организиран от Народно читалище „Хаджи Ненчо Палавеев“. Самодейките Димитрина Орашъкова и Генка Каменарова отбелязаха, че в първия ден на Новата година сме изпълнени с надежда и очакване за сбъдване на плановете, за съпричастност, за разбиране.

Малките сурвакарчета от „Копривщенски богородички“, с ръководител Димитрина Орашъкова, рецитираха стихчета за „Здрава година“. Женската фолклорна група към местното читалище – „Копришки бисери“, с ръководител Иванка Личева, изпяха няколко песни, свързани с тези традиции.

Зрителите – домакини  и гости на възрожденския град, бяха запознати със символа на този обичай - „Напяване на пръстените“, който се е изпълнявал от дълбоките дебри на историята ни до сега във всяко селище на българи. Приканени бяха момите да се включат в обредните предсказателни напеви и да разберат своята съдба през настъпваща година – коя от тях първа ще се задоми и какъв ще бъде бъдещият им избраник.  Танцов клуб „Усмивки“ изиграха български народни танци, а в последвалото народно веселие се включиха всички. Водещите пожелаха Новата година да е цветна, като пролетна градина, сбъдване на мечтите и усмивките да не слизат от лицата на копривщенци и техните гости.

И в село Петрич, община Златица, е сред тези села в Средногорието, които ревностно спазват народните традиции и обичаи. Точно в полунощ кметът Николай Лилов приветства петричани и им пожела здраве, късмет и щастие през настоящата 2017 година. Няколко дни преди това беше и коледно-новогодишното тържество, което беше организирано от читалището. На него присъстваха жители на селото и кметът г-н Лилов.

На 1 януари на площада в бунтовното село и тук накиченото дряново дръвче, обсипано със сушени плодове, пуканки, зеленина и гирлянди, беше разкрасило мегдана, а хората около него се усмихваха приветливо. Народното веселие беше организирано от ръководствата на читалище „Оборище” и кметството, а него бяха уважили жители и гости на селото.

Женската фолклорна група към местната културна институция изпълни песните, които са традиционни при пресъздаването на народния обичай „Пеене на пръстените”, а след това насред мегдана се извиха кръшни средногорски хора, на които се наловиха малки и големи.

След това последва и наричането на пръстените, пуснати в котлето за късмет. Тази стародавна традиция направи самодейката Делка Петрова. Желаещите поиграха и хоро, с което пресъздаването на обичая приключи.

В ЧАВДАР  Късмети по Нова година за ергени и моми
Prev Post В ЧАВДАР Късмети по Нова година за ергени и моми
НА ИВАНОВДЕН В ЧЕЛОПЕЧ  Къпаха булка и младоженец
Next Post НА ИВАНОВДЕН В ЧЕЛОПЕЧ Къпаха булка и младоженец
Related Posts

Leave a Comment: