В ЧАВДАР Късмети по Нова година за ергени и моми

  • 0
  • 122 преглеждания

В село Чавдар за поредна година беше пресъздаден народният обичай „Пеене на пръстените”. Той продължи два дни. Голямото и красиво украсено дряново дръвче, беше накичено с пуканки, сушени и пресни плодове, цветни гирлянди, а на върха му се кипреше китката от лук, ябълка, чемшир, босилек и здравец. Тя беше отредена за негодените и неженени ергени от Чавдар. За неговата красива премяна заслуга имаха децата – самодейци от читалището.

В първата част от пресъздаването на народния обичай „Пеене на пръстените”, в последния ден от старата 2016 година, премененият дрян беше изнесен на площада. Желаещите да си пуснат късметче в медното котле бяха предимно млади момичета и момчета, които очакваха да чуят късмета си за настоящата 2017 година. Пожелаващите си здраве и късмет, както и берекет през идната година, хващаха дряновото дръвче и го разклащаха.

На 1 януари площад „Васил Левски” отново беше посетен от жители и гости на общината, които приветливо се усмихваха и поздравяваха за настъпилата Нова година. След няколко народни хора около дряна, започна наричането на пръстените за късмет, нещото което беше най-очаквано от събралото се множество. Ритуалът започна с песните на жените от групата за автентичен фолклор към читалището в село Чавдар и децата - самодейци. За всеки пуснат пръстен в котлето имаше добри пожелания, оставаше само те да се сбъднат, казаха след това участвалите в наричането. Наричащият тази година късметите беше Ганка Радунчева, която направи обичая още по-интересен.

На всички останали жители и гости дългогодишната самодейка пожела здраве, щастие, късмет и благополучие през 2017 година. Всеки от присъстващите си отчупи по клонка от дървото, за да го занесе вкъщи за здравето и благодатта на себе си и цялото си семейство.

От името на общинската администрация, за празнуващите на площада чавдарчани беше осигурено червено вино, от което мнозина си взеха по чаша. Вкусни кебапчета за тези, които все още бяха гладни след празничната новогодишна нощ, предлагаха Мария и Илия Медарови от град Златица.

НА ЙОРДАНОВДЕН
Prev Post НА ЙОРДАНОВДЕН
Напяване на пръстените и в Копривщица
Next Post Напяване на пръстените и в Копривщица
Related Posts

Leave a Comment: