Народни хорà до късно следобед в село Смолско

  • 0
  • 75 преглеждания

Традиционният селски събор на село Смолско беше проведен при храм „Свети равноапостоли Петър и Павел“. Параклисът е построен с труд и доброволни дарения от цялото село в периода 1989 – 1992 г, а е изписан през 1993 г. и е осветен от Ловчанския митрополит Григорий.

За втора поредна година в селото празникът се провежда  при спазване на потивоепидемиологичните мерки, препоръчани от РЗИ. Своята увреност, че скоро всичко ще си дойде на мястото, изрази в приветствието си кметският наместник Димитър Райков. На всички присъстващи той пожела здраве, щастие и късмет, всело настроение оптимизъм и самочувствие.

На събора до храма на Светите апостоли Петър и Павел бяха се събрали много хора, чиито корени са свързани със село Смолско. Точно на този голям празник хората се прибират от София или близкото Средногорие, за да се видят с познати и близки, да се порадават заедно и да се разговорят на воля сред красивата природа на заобикалящата ги Средна гора.

В параклиса новия архиерейски наместник отец свещеноиконом Йоан отслужи празнична Света литургия и водосвет и освети празничния курбан. Сред най-големите дарители и основни спонсори за провеждането на тържеството са Община Мирково, „Автомагистрали Хемус“ АД, „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД,  „Аурубис България“ АД, „Транс Билд“ ЕООД, „Елаците-Мед“ АД,  „Гео Ненов“ ЕООД, „Метал Комплекс 97“ ЕООД, магазините „Изгрев 2013“ ООД,  с. Мирково, ЕТ „Иванка Вълева“,  „Аско“ с. Смолско  и граждани.

Началото на музикалната програма започна с изпълнение на групата за автентичен фолклор при читалище „Отец Паисий“ с. Смолско, на три песни. Младата талантлива певица Диляна Кънчева се представи с песните „Море аресах си, мила мамо“ и „Катерино моме“. Празникът продължи с народни хорà и песни, изпълнени от група от град Златица. Курбанът беше раздаден на хората за здраве, а веселието продължи до късно вечерта.

Обновен детски парк в Копривщица
Prev Post Обновен детски парк в Копривщица
РАБОТЕЩИТЕ В ОБЩИНСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ В ПИРДОП  Почистиха градската градина
Next Post РАБОТЕЩИТЕ В ОБЩИНСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ В ПИРДОП Почистиха градската градина
Related Posts

Leave a Comment: