„Нашето зелено утре“ на Група ГЕОТЕХМИН продължи в Чавдар

  • 0
  • 70 преглеждания

Ръководствата на Община Чавдар и на Група ГЕОТЕХМИН се включиха в засаждането на 200 липи и 120 шестила

Инициативата „Нашето зелено утре“ на „Геотехмин“ ООД, „Елаците-Мед“ АД, „Геострой“ АД и „Геотрейдинг“ АД  продължи с втория етап на озеленителните дейности в Община Чавдар.  На 3 ноември на 3-километровата отбивка от ГП I - 6 до село Чавдар бяха засадени 320 броя големи фиданки – 120 шестил и 200 липа. Останалите 180 броя от двата вида бяха засадени в следващите дни.

Начало на засаждането бе дадено от кмета Григор Даулов и председателя на общинския съвет Мария Томева. От страна на дарителите участие в инициативата взеха заместник-управителят на „Геотехмин“ д-р инж. Иван Вутов, инж. Драгомир Драганов – изпълнителен директор на „Елаците-Мед“ АД, инж. Стоил Димитров – зам.-генерален директор „Производство“, както и служители на общината и на четирите дружества.

Кметът Григор Даулов благодари на ръководствата на компаниите дарители и сподели, че мястото за засаждането на фиданките е символично. „Преди около 15 години тук започна европейското развитие на Чавдар. Този път е първият европейски проект, който реализира общината. Това е пътят на Чавдар към Европа, който вече следваме дълги години“, каза той. Посадените фиданки от двете страни на пътя трябва да  го предпазват от снегонавявания. „Надявам се след 10 – 15 г. да се съберем  отново тук в същия състав, заедно с дарителите, и да видим дърветата, които са оформили красива защитна стена“, допълни Григор Даулов.

„Програмата „Нашето зелено утре“ на дружества от Група ГЕОТЕХМИН се реализира в седем общини и ще продължи и през 2021 г. Целта ни е да помогнем на местните власти да облагородят населените места с нова растителност, да се увеличава биоразнообразието и общините да се превръщат в още по-добри места за живеене“, каза д-р инж. Иван Вутов.

При изпълнението на първия етап на програмата в община Чавдар беше засадена нова растителност в парковете, детската градина, двора на Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий", в японската градина, археологическия парк „Тополница“, край фолклорния център „Чавдар“ и около параклиса „Света Петка“. С дарените средства общината е закупила 30 едроразмерни японски вишни с височина 180 – 200 см, 10 храстовидни магнолии, 100 броя рози – дървовидни и храсти, декоративна трева за японската градина и 550 броя теменужки, които красят центъра на селото. 120-те шестили са закупени от фирма от Самоков, а 200-те липи от Горското стопанство в Пирдоп, като по този начин се подпомага и тяхната дейност.

Програмата „Нашето зелено утре“ се реализира на територията на седем общини – Чавдар, Етрополе, Мирково, Златица, Пирдоп, Копривщица и Челопеч. Четирите дружества от Група ГЕОТЕХМИН осигуриха средствата за посадъчния материал за облагородяване на площите и доброволци за засаждането. Само за два месеца са засадени 850 дървета и храсти на места определени от общините – площади, паркове, пред училища и детски градини, по протежението на големи улици или извън населените места.

ПО ПРОГРАМА „БЪЛГАРСКИТЕ ДОБРОДЕТЕЛИ“ НА ГРУПА ГЕОТЕХМИН
Prev Post ПО ПРОГРАМА „БЪЛГАРСКИТЕ ДОБРОДЕТЕЛИ“ НА ГРУПА ГЕОТЕХМИН
ПРОЕКТЪТ НА ДРУЖЕСТВА ОТ ГРУПА ГЕОТЕХМИН „НАШЕТО ЗЕЛЕНО УТРЕ“  Продължава в още общини от Средногорието
Next Post ПРОЕКТЪТ НА ДРУЖЕСТВА ОТ ГРУПА ГЕОТЕХМИН „НАШЕТО ЗЕЛЕНО УТРЕ“ Продължава в още общини от Средногорието
Related Posts

Leave a Comment: