ПРОЕКТЪТ НА ДРУЖЕСТВА ОТ ГРУПА ГЕОТЕХМИН „НАШЕТО ЗЕЛЕНО УТРЕ“ Продължава в още общини от Средногорието

  • 0
  • 57 преглеждания

Пред църквата „Св. Димитър“ в Мирково засадиха японски вишни, а в Челопеч озелениха с туи и кипариси

На 28 октомври в Мирково започна акция по засаждане на нови дървесни видове в рамките на инициативата „Нашето зелено утре“,част от благотворителната програма „Българските добродетели на четири дружества от Група ГЕОТЕХМИН - компаниите „Геотехмин“ ООД, „Елаците-Мед“ АД, „Геотрейдинг“ АД и „Геострой“ АД. Засаждени бяха над 200 дръвчета от атракивтите видовете японска вишна, червенолистен шестил, американски червен дъб и уханното лирово дърво.

В центъра на Мирково преди обяд началото на акцията беше дадено от кмета на общината Цветанка Йотина, заместник-управителя на ГЕОТЕХМИН д-р инж. Иван Вутов, инж. Драгомир Драгановизпълнителен директор на „Елаците-Мед” АД, общински съветници и служители на общината и на дружествата. По тротоарите на централни улици и около двата площада „Разкола и „Хармана“ бяха засадени много дръвчета от вида „Японска вишна“. По главната улица „Александър Стамболийски от стопанския двор до площада в центъра, започна подготовката за засаждането на червен американски дъб, който е особено красив и атрактивен особено през есента. От центъра до завоя на улица „Д-р Г. М. Димитров“, както и по едноименната улица ще бъдат засадени дръвчета от другите два вида.

Кампанията по засаждане на дървесни видове на компаниите дарители започна през септември и ще продължи и през месец ноември. В нея партньори на четирте дружества от Група ГЕОТЕХМИН са общините Етрополе, Мирково, Златица, Челопеч, Чавдар, Пирдоп и Копривщица.

Кметът Цветанка Йотина, д-р инж. Иван Вутов и инж. Драгомир Драганов фиданки пред църквата „Св. Димитър“ и срещу сградата на общинската администрация. В инициативата се включиха общинските съветници, заместник-кметът Велко Лисев, секретарят на общината Цвета Попова, инж. Стоил Димитров – заместник-генерален директор Производство на ЕлацитеедАД, представители на миннодобивната компания, на Геотехмин ООД, ГеостройАД и Геотрейдинг АД.

Подготовката на терените за засаждането се извършва от екипи на Елаците-Мед АД,  след което тротоарите и улиците веднага се измиват, а новозасадените дръвчета се поливат обилно с вода от фирма „Симстрой 2000“ ЕООД.

„Радвам се, че това се случва на територията на нашата община. Засаждането на тези прекрасни дървесни видове ще допринесе още повече за хубавия облик на Мирково. Програмата на четирите дружества е прекрасна и ние я приветстваме. Имаме и други общи проекти, които ще реализираме в бъдеще“ – заяви  г-жа. „Инициативата на Група ГЕОТЕХМИН „Нашето зелено утре“ е дългосрочна. Тази година тя е посветена на 30-годишнината от основаването на Геотехмин ООД и съответства на нашия стремеж да дадем своя принос за увеличаване на биоразнообразието, озеленяването и благоустрояването в региона на дейност на Елаците-Мед АД, каза д-р инж. Иван Вутов.

Следващата община, която е получила дарения за озеленяване по инициативата „Нашето зелено утре“ на четирите дружества от Група ГЕОТЕХМИН е Челопеч. Тя организира самостоятелно залесителните дейности, които започнаха  на 30 ноември.  

В дейностите по засаждането на фиданките участваха служители от общинска администрация и работещите към дейност „Благоустройство“ към община Челопеч. На избраните от общината места ще растат различни дървесни видове, които ще обогатят растителността в селото. Градинката при чешма „Мургана“ ще бъде обогатена с албиция, обикновен кипарис и ериковидна туя, на булевард „Мургана“ – албиция, японски клен и липа, по устието на река Воздол, градинката над поликлиниката и прилежащите терени около блоковете на жк. „Младост“ ще бъдат посадени, албиция, липа, японски клен обикновен кипарис, американски кипарис, пауловния, синя дугласка ела, ерикавидна туя и гинко билоба, при беседката на ул. „В. Левски“ – албиция, дървовидна ружа и обикновен кипарис.

Нина Калоянова – секретар на община Челопеч, изрази надежда качествено да изпълнят дейностите, така че ефектът да е траен, за да се радват на растежа и красота на посадените растения и фиданки. „Със сигурност това залесяване ще допринесе тези места да добият още по-красив вид“ – каза тя, като подчерта колко се радват всички на инициативата. - „Много добра инициатива и доколкото знам, инициативите на Геотехмин, Елаците-Мед, Геострой и Геотрейдинг не спират дотук. Разбрах и че ще подпомагате и социалните патронажи с хранителни продукти, както и че ще има тригодишна инвестиционна програма. Това е нещо страхотно! Мога да кажа, че вече давате пример за социална политика. Поздравявам инициативата, която е в духа на екологията, чистия въздух, красотата и благоустрояването на населените места.“ – допълни г-жа Калоянова.

Инициативата ще приключи през следващата седмица със залесяването на терени в общините Чавдар и Пирдоп. Местата за озеленяване и плановете за засаждане се определят от всяка от общините, в зависимост от това къде има нужда от облагородяване . Всичко това допринася да има по-чист въздух за нас и децата в бъдеще.

„Нашето зелено утре“ на Група ГЕОТЕХМИН продължи в Чавдар
Prev Post „Нашето зелено утре“ на Група ГЕОТЕХМИН продължи в Чавдар
В ОБЩИНА ПИРДОП  Раздават 950 компостера на домакинствата
Next Post В ОБЩИНА ПИРДОП Раздават 950 компостера на домакинствата
Related Posts

Leave a Comment: