Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил бе гост на златичани

  • 0
  • 79 преглеждания

Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил бе гост на златичани в понеделник – 15  юли. Поводът бе възстановяването и обновлението на храм „Свети Кирик и Юлита“, който бе издигнат преди години на височината над Спасовото кладенче в местността „Санта Алан“, над гр. Златица. За патронния ден на параклиса бяха дошли кметът инж. Магдалена Иванова, председателят на ОбС инж. Димитринка Савововска и съветници, кметът на Кметство Петрич инж. Николай Лилов, основният дарител за възстановяването на Божия дом Цветелин Кънчев, всички местни свещеници, множество миряни и жители на региона.

До това лято храмът бе с изпочупени стъкла, без подредба и стенописи, а когато бе построен в края на ХХ век остана и неосветен, каза за в. „Регион“ архиерейският наместник ставрофорен свещеноиконом отец Йордан Георгиев. При обновлението на параклиса е извършена значителна работа. Освен строителните дейности по укрепването на покрива, направа на ограда и др., стените му отвътре са покрити с тапети с християнски сюжети, изпълнени по специална 3 D технология, поясни на Негово Високопреосвещенство митрополит Гаврил дарителят Цветелин Кънчев.

Водосвет и освещаване на храм „Свети Кирик и Юлита“ извърши Дядо Владика, в съслужие с отец Венеамин от Ловчанската митрополия и свещениците от региона – отец Йордан Георгиев, отец хаджи Недко Бръмбаров от Пирдоп, отец Антоний Марчев от с. Челопеч и отец Николай Славчев от с. Мирково. Негово Високопреосвещенство благослови присъстващите на храмовия празник, поръси ги със светената вода, и говори за мъченическата смърт на двамата светци. Тригодишният Кирик и майка му Юлита са загинали в името на християнството през 305 година по време на гоненията на вярващите при император Диоклетиан (284 – 305 г.).

Митрополит Гавриил пожела здраве и благоденствие на златичани, на дарителя Цветелин Кънчев, на хората от областта и на целия български народ. Той препоръча да се направи потребното до следващата година, и на техния патронен ден отново да бъде тук, за да се отслужи тържествена Света литургия. Негово Високопреосвещенство се обърна и към кмета инж. Магдалена Иванова мястото, на което е построен параклисът, да бъде дарено на Църквата, за да може грижата за него да бъде задължение и отговорност на местното настоятелство. Инж. Иванова гарантира, че това ще бъде направено.

Честването на Светите Кирик и Юлита за присъстващите на освещаването продължи с раздаване на жертвен курбан, приготвен от две овце, дарени за празника от Цветелин Кънчев. Всички си запалиха по свещ за здраве и благоденствие на себе си и на семействата си, с подкрепата и закрилата на патроните на параклиса.

Андрей Симов и Снежана Янева поеха управлението на Ротари клуб и Инер Уйл клуб – Пирдоп
Prev Post Андрей Симов и Снежана Янева поеха управлението на Ротари клуб и Инер Уйл клуб – Пирдоп
НА ХИЖА „МУРГАНА“ – ЧЕЛОПЕЧ  Празник сред красивата природа с „Огражденска четворка“
Next Post НА ХИЖА „МУРГАНА“ – ЧЕЛОПЕЧ Празник сред красивата природа с „Огражденска четворка“
Related Posts

Leave a Comment: