НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО ЛОВЧАНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ

  • 0
  • 92 преглеждания

Отслужи празнична литургия за Деня на Света Екатерина

Жители и гости на златишкото село Църквище на 24 ноември честваха с тържествена служба патронния празник на храма „Света Екатерина“ и Деня на селото. Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил проведе празничната литургия, която продължи няколко часа, в съслужие с предстоятеля на храма отец Антоний Марчев и свещеника от с. Мирково отец Николай Славчев.

Още от рано сутринта и почти до късния следобед църквата в селото бе посещавана от именници, миряни и граждани, които се отбиваха в храма, за да си запалят по свещица за здраве и добри дни на себе си, семействата и близките си и за да оставят по букет с цветя пред иконата на Светицата.

Църквата в с. Църквище, която е наследник на един от най-старите храмове в района, построен още през пети век, е известна с преданието, че в годините на османското робство е била разрушена от завоевателите и на нейно място те се опитали да построят джамия. Но всеки път, когато на минарето й се изкачвал имамът, на стълбите го посрещала жена, облечена в бяло и прогонвала, заявявайки, че няма да позволи на това свято място да има чужд молитвен дом. Местните жители приели, че това е самата Света Екатерина и съхранили през столетията почитта и уважението си към нея. Сегашният храм е построен в началото на 60-те години на ХХ в., а следи в близост до нея от антични сгради, некропол и артефакти, бяха открити преди няколко години при прокарване на водопровод.

Негово Високопреосвещенство митрополит Гавриил разказа пред изпълнилите храма хора за житието на светицата и пожела на всички здраве и благоденствие. Домакин на празника бе кметът на селото Стоянка Петрова, която приемаше поздравления и всички. Специален поздравителен адрес по повод празника на селото и на храма „Света Екатерина“ тя получи от изпълнителния директор на рудодобивното и преработвателно дружество „Дънди Прешъс Металс“ Челопеч“ д-р инж. Илия Гърков. Поздравления към жителите на селото имаше и от кмета на Община Златица Магдалена Иванова, председателя на Общинския съвет инж. Асен Плахов и служители на общинската администрация.

За празника беше приготвен постен корбан от боб, както и кисело зеле, приготвени от Динка Савовска, които бяха раздадени на присъстващите на тържествената служба.

ДЕЦА ОТ ПИРДОП   С празник в храма за Въведение Богородично
Prev Post ДЕЦА ОТ ПИРДОП С празник в храма за Въведение Богородично
В ОБЩИНА ПИРДОП  Приключи проект за независим живот
Next Post В ОБЩИНА ПИРДОП Приключи проект за независим живот
Related Posts

Leave a Comment: