ДЕЦА ОТ ПИРДОП С празник в храма за Въведение Богородично

  • 0
  • 137 преглеждания

По инициатива на ръководството на община Пирдоп на 21 ноември в храм „Свето Успение Богородично“ тържествено бе отбелязан Денят на християнското семейство. В честването за трета поредна година активно се включиха възпитаници на Детска градина „Пека и Карло Чоконяни“ от подготвителните групи „Слънчице“ и „Мики Маус“, водени от директора Дамянка Алипиева, детския педагог Мария Червенкова и музикалния ръководител Йорданка Табакова. На празника присъстваха кметът Ангел Геров, зам.-кметът Вера Бойчева, секретарят на общината Николина Божкова, служители от общинската администрация, малчугани от филиала на детската градина „Невена Генчева, миряни от града и района.

Предстоятелят на храма отец хаджи Недко Бръмбаров отслужи водосвет и произнесе слово пред изпълнилите храма деца, родители и граждани за Въведението на Света Богородица в храма и значението на Деня на християнското семейство в обредите и ритуалите на източното православие. Той разказа, че когато Светата Дева е била на три години, родителите й я завели пред храма в гр. Йерусалим и я поставили на първото му стъпало. За изненада на всички тя изкачила всичките му 15 стъпала без тяхна помощ. Празникът Въведение Богородично се отбелязва в православния свят от 715 г., а като Ден на християнското семейство единствено у нас от 1929 г.

Свещеникът поръси със светена вода децата, както и повечето от участващите в честването. Със стихове и песни малките жители на община Пирдоп показаха, че приемат и вече знаят немалко за традицията да се чества този ден, свързан с уважението и почитта към семейство и родителите, които възпитават децата си в благочестие и уважение към възрастните и вярата.

Кметът на общината Ангел Геров честити Деня на християнското семейство на пирдопчани и благодари на колектива на ДГ „Пека и Карло Чоконяни“ за съпричастието към празника и ги поздрави за положените усилия, предвид затрудненията с подготовката за изявата си в храма. Само за няколко дни колективът на детското заведение се е справил с предизвикателствата и отлично се представи на тържеството.

Използвайки случая и присъствието на родители, г-н Геров обяви, че общината е подписала вече договора с финансиращата институция за изпълнение на проекта за саниране и обновлението на сградите на ДГ „Пека и Карло Чоконяни“. Той заяви, че ремонтните дейности ще започнат през месец април 2018 г. и ще завършат до месец септември, когато децата ще започнат обучението си в обновени зали и учебни помещения. Рожденичката в този ден Димитрина Ненова – майка на едно от децата – Дамяна Ненова, посветен на празника, поднесе карамфили на всички малчугани и техните ръководители.

За всички деца и присъстващи на тържеството имаше по късче обредна питка с шарена сол и картичка с иконата „Въведение Богородично“, осигурени специално за деня от общинската администрация.

МАГИЯТА НА КОЛЕДА  Завладя най-напред Община Челопеч
Prev Post МАГИЯТА НА КОЛЕДА Завладя най-напред Община Челопеч
НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО ЛОВЧАНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ
Next Post НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО ЛОВЧАНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ
Related Posts

Leave a Comment: