НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ Гостува на Пирдоп за края на „Влайковите дни“

  • 0
  • 89 преглеждания

Неусетно, в множество концерти, спектакли, представления и творчески срещи изминаха дните на културните празници на Пирдоп „Влайкови дни“. На 24 май специален гост на закриването им, по покана на общинското ръководство, бе Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил.

Празничният концерт откри с изпълнение на химна на Деня на българската просвета, култура и на славянската писменост „Върви, народе възродени“, сборен певчески състав от хора на учителите при НУ „Тодор Влайков“ и Смесеният битов хор при читалище „Напредък“, а на акордеона бе маестро Кузман Кузманов. Пред многото пирдопчани и гости на града няколко изяви имаха малките мажоретки на началното училище, които възторжено бяха аплодирани от зрителите.

В присъствието на кмета на общината Ангел Геров и председателя на общинския съвет Мария Шентова водосвет по случай 24 май и закриването на Двадесет и четвъртите „Влайкови дни“ отслужи Негово Високопреосвещенство митрополит Гавриил. В извършването на обряда помагаха отец хаджи Недко Бръбаров, отец Антоний Марчев и богослов Никола Бръмбаров. Дядо Владика поздрави след края на службата общинското ръководство и пирдопчани, и говори за делото на светите братя Кирил и Методий, „дали на вси словене книга да четат“. Той поръси със светената вода ръководителите на общината и заелите по-близки места до естрадата жители и гости на града.

Кметът Ангел Геров удостои с награди на общината и грамоти изявени ученици от местните училища, постигнали през годината високи резултати в образованието, на национални олимпиади и конкурси и в областта на спорта. Специален приз получихаСтанислава Василева от НУ „Тодор Влайков“, Лало Лалов, Николинка Чалъкова и Елица Тодорова от СОУ „Сава Савов“, Андрей Андреев и Величко Иванов от ПГМЕ, Лара Алексиева и Запрянка Захариева от ПГТХТ. Паричните премии на учениците връчиха Мария Шентова и общинските съветници Лало Кирилов и Силвия Георгиева. Същите отличия г-н Геров поднесе и на Никол Господинова и Василена Петканска – двете съвременни Райки – най-известната героиня на патрона на културните празници Тодор Влайков.

С почетния знак на община Пирдоп, за постигнати високи постижения в областта на спорта и развитието на леката атлетика в града и страната бе удостоена Диляна Минкина. Тъй като спортистката бе извън Пирдоп, нейното отличие получи треньорът й Ваньо Масларски.

Достоен финал на двете седмици на културни прояви поставиха след официалната част на празника гостите на тържеството – Мъжката фолклорна група „Огражданска четворка“. Квартетът Йордан Николов, Георги Срадков, Валери Манчев и Красимир Тасев изпълни много популярни и обичани от мнозина песни от Югозападна България и родния си град Първомай, община Петрич. След техния спектакъл, пред, за съжаление малко зрители, Двадесет и четвъртите „Влайкови дни 2016“ бяха закрити.     

На празника на Златица тържество на красотата и любовта
Prev Post На празника на Златица тържество на красотата и любовта
ОБЩИНИТЕ ЧЕЛОПЕЧ И ЧАВДАР  Подписаха договори с ДПМЧ
Next Post ОБЩИНИТЕ ЧЕЛОПЕЧ И ЧАВДАР Подписаха договори с ДПМЧ
Related Posts

Leave a Comment: