НИКОЛИНА И ЦВЕТАНКА ГЕОРГИЕВИ ОТ ЗЛАТИЦА Със златен медал от фестивал в Тетевенския балкан

  • 0
  • 101 преглеждания

На 24 и 25 юли село Рибарица, Община Тетевен, стана столица на българския бит и фолклор. В планинското село за тринадесета поредна година, се проведе Празникът на народния обичай и автентичната носия, който събра 50 колектива от читалища от цялата страна. Кметът на Рибарица Пенка Ганева даде началото на празника, а към присъстващите се обърна и д-р Мадлена Бояджиева – кмет на Община Тетевен. Местността „Костина”, отново събира в едно бистрите поточета на българския фолклор. Те се стичат от всички краища на страната ни, за да попълнят богатата българска фолклорна съкровищница.

Танцови и певчески състави от цяла България се представиха край лобното място на Георги Бенковски. Целта на фестивала е популяризиране на българските обичаи и традиции чрез танци, песни и специално дефиле на участниците с носии от различни райони, изработени от майстори занаятчии. Село Рибарица е пазител на автентичния български фолклор и инициатор на празника. Разположено сред красивата природа на Стара планина, мястото е уникално и предразполага туристите да се насладят и докоснат до бита и фолклора на българина на фона на вековните гори, които заобикалят малкото село.

Сред множеството фолклористи бяха Николина и Цветанка Георгиеви от град Златица, майка и дъщеря, които прославят местния фолклор. Те успяха да спечелят вниманието и положителната оценка на журито заедно и поотделно. Николина Георгиева участва с две песни от село Чавдар, като индивидуален изпълнител в категорията до 18 години. С песните „Море пила Вела“ и „Отсдол идат“ тя преодоля голямата конкуренция и спечели сребърен медал.

В дует Николина и Цветанка Георгиева изпълниха песните „Скара се Угра невяста“ от село Петрич и „Обредна песен за дъжд“ от село Чавдар. Майката и дъщерята бяха отличени съвсем заслужено от журито със златен медал и първото място в класацията при дуетите в своята категория. Цветанка и Николинка получиха множество аплодисменти за родолюбивата си мисия да прославят фолклора на Средногорието.

В село Рибарица се проведоха и множество конкурси, като участниците се оценяваха от професионално жури. През двата дни бяха показани пъстри шевици и тъкани, български народни хора и песни, различни обичаи и колоритни носии на сто и повече години. По традиция, всички участници, жители и гости имаха възможността да опитат рибена чорба (саламура) и боб, които са запазена вкусова марка на този празник и в Тетевенския край.

Конкурсната програма продължи дълго, след което дойде ред на журито да определи победителите. То бе съставено от преподаватели от Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“ – доц. д-р Катя Кайрякова, доц. д-р Ивайло Иванов и доц. д-р Капка Манасиева. Празникът бе закрит от кмета на Рибарица Пенка Ганева и председателя на ОбС в Тетевен – Мария Стойчева, които връчиха грамотите и медалите на най-добрите фолклористи.

„ДЪНДИ ПРЕШЪС МЕТАЛС ЧЕЛОПЕЧ“ ЕАД   Участва в научния фестивал „Ало Космос, говори България“
Prev Post „ДЪНДИ ПРЕШЪС МЕТАЛС ЧЕЛОПЕЧ“ ЕАД Участва в научния фестивал „Ало Космос, говори България“
ЗАВЪРШИХА БЕЗПЛАТНИТЕ ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ В ЧАВДАР  „Геотехмин“, „Елаците-Мед“, „Геострой“ и „Геотрейдинг“ подкрепиха идеята по програма „Българските добродетели“
Next Post ЗАВЪРШИХА БЕЗПЛАТНИТЕ ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ В ЧАВДАР „Геотехмин“, „Елаците-Мед“, „Геострой“ и „Геотрейдинг“ подкрепиха идеята по програма „Българските добродетели“
Related Posts

Leave a Comment: