Нов впечатляващ успех на децата от Школа „Средногорци“ – Пирдоп

  • 0
  • 112 преглеждания

Само година след създаването си Детско-юношески оркестър за народна музика „Средногорци“ към Школа „Средногорци“ – Пирдоп, завоюва нов впечатляващ успех. На 5 и 6 юни представителите на региона са показали своя удивителен талант на Националния фолклорен фестивал „Широка лъка пее, свири и танцува“, организиран от местното училище за фолклорни изкуства, съобщиха ръководителите на състава Цветина Грамова и Десислава Василева.

В програмата на фестивала средногорци са участвали заедно с над 400 музиканти, певци и танцьори, индивидуални и дуетни изпълнители от цялата страна на гъдулка и тамбура в четири възрастови категории. Изява на сцената на конкурна е имал и целият състав на оркестъра. И с отличното си представяне са завоювали 14 медала, представяйки по най-достоен начин наученото от началото на създаването си.

Възпитаниците на Цветина Грамова и Десислава Василева в трета възрастова категория са били удостоени с медал, диплом за трета награда и парична премия. Сребърен медал са заслужили децата от Гъдуларска група „Средногорци“, а бронзов медал и диплом са завоювали членовете на тамбурашката група. Със златен медал и диплом са били наградени дуетът тамбури Николета Марчева и Мариета Панчева. Сребърен медал и диплом са спечелили дуетът Евелина Стойкова и Даниела Георгиева. А самостоятелно Евелина е защитила авторитета на младата формация при индивидуалните изпълнители с медал и първа награда. Сребърен медал и диплом е била удостоена Камелия Лещарова за изпълненията си на тамбура, а Мариета Панчева е заслужила наградата за третото място.

Също при индивидуалните изпълнители, но във втора възрастова категория, втора награда е била присъдена на Божидар Ненов, а трета – на Николая Иванова за представянето им с тамбура. Гергана Атанасова е със сребърен медал и диплом за изпълненията си на гъдулка. Бронзов медал и диплом са спечелили на същия инструмент Мартина Станьова и Алиса Камбер.

Най-малкият участник в „Широка лъка пее, свири и танцува“ – Теодора Лилова от Школа „Средногорци“, която е само на 6 години и свири на дайре, е получила специалната награда на организаторите – тениска с логото на конкурса за най-малък оркестрант.

Участниците от школата са били особено щастливи, радостни и доволни от успешното си представяне в Широка лъка, заявиха техните ръководители. Към представителите на Средногорието е бил проявен засилен и оправдан интерес от специалистите по фолклор и водачите на другите групи от страната. Г-жа Грамова и г-жа Василева с удоволствие са разказвали пред тях за историята на оркестъра и краткото време, за което децата са усвоили трудните народни инструменти. И преодолявайки предизвикателствата на пандемията са успели да развият своя талант и умения. Всички те са вече нотно грамотни, пазители и продължители на българските традиции и достойни млади хора, казаха двете дами.

Членовете на Детско-юношески оркестър за народна музика „Средногорци“ и техните вдъхновени и талантливи ръководители са отбелязали с празнична вечеря, подготвена от самите тях своя успех. С много песни и танци те са отпразнували и първия рожден ден като творческа формация. При завръщането си в родния край младите фолклористи са били посрещнати от родителите и свои почитатели с радост и поздравления за извоюваните успехи.

За Цветина Грамова и Десислава Василева представянето на състава в Широка лъка е огромна крачка напред. И е доказателство, че вървят по правилния и възходящ път, увличайки все повече деца от магията на фолклорното богатство на народа ни и за неговото развитие. Овладяването на инструменти като кавал, гайда, гъдулка, тамбура и тъпан, постигнатите успехи и заслужените награди от възпитаниците им, са най-високата награда за всеотдайността и вложения талант и труд при обучението на все повече млади оркестранти.

ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД Две жертвени гозби на Спасовден
Prev Post ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД Две жертвени гозби на Спасовден
В КОПРИВЩЕНСКАТА ГИМНАЗИЯ  Гости от Стрелча и Пещера
Next Post В КОПРИВЩЕНСКАТА ГИМНАЗИЯ Гости от Стрелча и Пещера
Related Posts

Leave a Comment: