В КОПРИВЩЕНСКАТА ГИМНАЗИЯ Гости от Стрелча и Пещера

  • 0
  • 123 преглеждания

По проект на СУ „Любен Каравелов“ – Копривщица, по Националната програма „Иновации в действие“, гостуваха ученици и учители от гр. Стрелча и от гр. Пещера, които са партньори по изпълнението му. Темата на копривщенското училище е „С иновации към успех“. Гостите бяха посрещнати от директора Пенка Кривиралчева, и пребиваваха във възрожденския град три дни – от 8 до 10 юни.

В едно от фоайетата на гимназията учениците от 6 клас и тяхната учителка по английски език Нешка Кунчева-Иванова поднесоха урок „Под дъгата“, по метода на сугестопедията. Нешка Кунчева-Иванова представи сугестопедичния учебник, по който се преподава. Другата иновация, по която работят в копривщенската гимназия, е „Всеки ученик свири на музикален инструмент“. След урока по английски език музикантите от духовия оркестър изпълниха няколко произведения от своя богат репертоар. На открития урок присъстваха кметът на Община Копривщица Бойка Дюлгярова, Ася Йотова – от Регионално управление на образованието Софийска област, Ганчо Грозев, директор на Средно училище „Кирил и Методий“ – гр. Стрелча, и Калина Павлова, директор на  Основно училище „Свети Патриарх Евтимий“ – гр. Пещера, ученици и преподаватели от партньорските учебни заведения.

Копривщенци представиха  своите знания по английски език и в края на урока задаваха гатанки към своите гости на езика на Шекспир. Ганчо Грозев благодари за интересно поднесения урок и изрази надежда и в ръководеното от него училище да бъде въведен този метод, като отправи покана към копривщенските учители да обменят своя опит с колегите си от гр. Стрелча.

На 9 юни в общинския „Жив музей“, който се помещава в сградата на първото класно училище в Копривщица, в етнографската зала учителят по история Мария Мухова проведе открит урок с възпитаниците от трите училища, на който присъстваха и преподаватели от гостуващите градове. В първата част на урока на учениците, седнали на трикраки столчета около дървената софра, г-жа Мухова им прочете разказ от Светлана Мухова, в който главният герой в съня си пребивава в Копривщица. И става свидетел на исторически събития от основаване на града, през неговото икономическо въздигане в средата на 18 век и трите кърджалийски нападения, опустошаването и новото възраждане на възрожденска Копривщица, преминава през славните дни на подготовката и избухването на Априлското въстание. Запозна ги с предметите от бита на копривщенци и техните занаяти.

В класната стая, където се преместиха всички, Мария Мухова демонстрира взаимоспомагателната метода на преподаване от 19 век. В края на урока Ганчо Грозев каза, че историята е важна за всеки един човек, а човек без да знае историята си е като дърво без корен. Изрази надежда, че учениците ще помнят този урок цял живот. Ние сме наследници на изключителни българи, каза в  заключение Мария Мухова, имаме с какво да се гордеем и трябва да работим за просперитета на страната ни.

От 22 до 25 юни копривщенски ученици и педагози ще върнат визитата в иновативното училище в гр. Пещера.

Нов впечатляващ успех на децата от Школа „Средногорци“ – Пирдоп
Prev Post Нов впечатляващ успех на децата от Школа „Средногорци“ – Пирдоп
В МЕСТНОСТТА „СВ. ПЕТКА” НАД СЕЛО ЧАВДАР  Втори фестивал „Чавдар през детските очи – играй и сътвори”
Next Post В МЕСТНОСТТА „СВ. ПЕТКА” НАД СЕЛО ЧАВДАР Втори фестивал „Чавдар през детските очи – играй и сътвори”
Related Posts

Leave a Comment: