Нови дарения на дружества от Група ГЕОТЕХМИН

  • 0
  • 102 преглеждания

В седмицата след Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност Група ГЕОТЕХМИН направи голямо дарение от книги на всички читалища и училища в района, в които дружествата осъществяват дейност.

Компаниите Елаците-Мед АД и Геотехмин организират инициативи, насочени към духовното израстване  и съхраняване на националното самосъзнание на младите хора в общините Етрополе, Златица, Копривщица, Мирково, Пирдоп, Чавдар, Челопеч, Антон, Белоградчик и Берковица. Инициативите се осъществяват с фирмени средства и труда на служители. Началото на програмата „Култура и национална идентичност“ беше поставено през 2012 г.

с дарителства в областта на литературата и изкуството. През следващите три години Групата е дарила над 10 000 книги от световната и българската класика на детски градини, училища и читалища в десетте общини. Дарените тази година книги са на издателство „Захарий Стоянов“.  За пръв път от основаването си читалище Културен подем 2020“ в с. Мирково получи 42 нови и изключително стойностни книги от български автори. Сред тях са томове от поредицата „Дълг и чест“, като Момчил войвода“ на Стоян Райчевски,  „Д-р Стоян Чомаков“ на проф. дин Илия Тодев, „Тодор Александров“ на Красимир Каракачанов, двата тома от поредицата на акад. Георги Марков „Голямата война и българският меч над балканския възел 1914 - 1919 г.“, историческите четива „Тракийският Дионис“ от проф. Александър Фол, „Батак в Априлското въстание и  българската памет“ от проф.- дин Илия Тодев и много други.

Скоро книгите ще бъдат достъпни за всички посетители на Спортен комплекс Мирково, където ще бъде обособен читателски кът. В него родителите и придружителите на заетите в различни дейности деца ще могат, ако желаят, да използват свободното си време за четене. Читалище Културен подем-2020  най-сърдечно благодари на дружествата от Група ГЕОТЕХМИН за подкрепата, която оказват на културната институция в работата й за духовното израстване на жителите на село Мирково и региона.

ЗА ТРЕТА ПОРЕДНА ГОДИНА  ФК „Орлин“ е шампион на Лига „Средногорие“
Prev Post ЗА ТРЕТА ПОРЕДНА ГОДИНА ФК „Орлин“ е шампион на Лига „Средногорие“
В МЕСТНОСТТА „СВ. ПЕТКА” – СЕЛО ЧАВДАР   Екстериорна изложба на ловни кучета
Next Post В МЕСТНОСТТА „СВ. ПЕТКА” – СЕЛО ЧАВДАР Екстериорна изложба на ловни кучета
Related Posts

Leave a Comment: