В МЕСТНОСТТА „СВ. ПЕТКА” – СЕЛО ЧАВДАР Екстериорна изложба на ловни кучета

  • 0
  • 118 преглеждания

На 29 май Националният клуб „Българско гонче“, със съдействието на Ловната дружинка в село Чавдар и спонсори, организира специализираната си годишна екстериорна изложба за ловни кучета. Те бяха представени от своите стопани, членуващи в организацията и сродни дружества. Проявата бе 25-та от основаването на клуба през 2010 година. Член на сдружението от село Чавдар е председателят на дружинката Лукан Черкезки, който активно е съдействал за провеждането ѝ.

Председателят на Управителния съвет на клуба д-р Делчо Кочанков сподели за вестник „Регион“, че изложбата се провежда всяка година през месец април в различни населени места в страната. Поради ограниченията от пандемията с коронавируса, е отложена за края на месец май.

През 2021 година за център е определена местността „Св. Петка“ над село Чавдар. На нея участници и зрители имаше от района на Средногорието и от цялата страна. Ловните кучета, които взеха участие в изложбата, бяха няколко десетки, като всяка година техният брой се увеличава, сподели със задоволство д-р Кочанков. Собственици на гончета имаше от Етрополе, Панагюрище, Пазарджик, Пловдив, Разград, Шумен, Велико Търново, Монтана и други.

Записването за изява в надпреварата за отличие в ринга – специално определено място  в местността „Св. Петка“, започна в 8.00 ч. и продължи близо 2 часа и половина. Съдия на екстериорната изложба беше Георги Христозов – председател на Българска републиканска федерация по кинология. Изискването за участие с цел оценка и вадене на родословие на кучетата, бе те да са чипирани. За записването в класовете „Работени” и „Шампион” се представяше съответният сертификат.

Самата изложба приключи късно след обяд при голям интерес от ловджии, техните съпруги и деца, с разходка на ловните кучета в няколко категории пред представители на Национален клуб „Българско гонче“ към Българска републиканска федерация по кинология.

За медалите и специалните купи за първите три места се състезаваха кучета от класовете „Бебе“ (от 3 до 6 месеца), „Подрастващи“, „Млади“ (от 6 до 9 месеца) мъжки и женски, „Открит“ (над 9 месеца), „Междинен“, „Млад водач“, до ветерани, които са на възраст над 8 години и клас „Шампиони“.

В клас „Работен” се състезаваха гончета, които са издържали изпит за вродени качества. Това са ловни кучета, които са проверени в реална обстановка  в гора на определена площ  с наличие на дивеч – диво прасе. Оценката им се дава според това, както те се справят с намирането и следването на дирята на дивеча и по други умения. Това е най-високият клас от всяка изложба, поясниха организаторите. За всяка от категориите бяха раздадени купи и медали, а за шампионите имаше и висококалорична храна за кучета, предоставена от спонсори на проявата. Купа беше връчена и на шампион на изложбата в село Чавдар.

Председателят на Управителния съвет на Национален клуб „Българско гонче“ д-р Делчо Кочанков благодари на всички участници за представянето, както и за добрата организация и гостоприемното посрещане от жителите на Община Чавдар.

Нови дарения на дружества от Група ГЕОТЕХМИН
Prev Post Нови дарения на дружества от Група ГЕОТЕХМИН
В ОБЩИНА ЧАВДАР  Седми национален фестивал на старата градска и шлагерна песен „От небето идва любовта“
Next Post В ОБЩИНА ЧАВДАР Седми национален фестивал на старата градска и шлагерна песен „От небето идва любовта“
Related Posts

Leave a Comment: