ОБЩИНА ЧАВДАР Домакин на инициативата „Коледното село на България“

  • 0
  • 121 преглеждания

На 11-ти декември на централния площад в село Чавдар беше открито „Коледното село на България“. За първи път в нашата страна се организира такова събитие, по примера на Австрия и Германия. То ще се проведе в четири поредни петък, събота и неделя до 1-ви януари, и ще бъде със специални изненади в новогодишната нощ.

Официалното откриване на инициативата „Коледното село на България“ направи кметът Григор Даулов, писателят и инициатор на проявата доц. Георги Бърдаров и инж. Цветомир Велков, оперативен директор в рудодобивното и преработвателно дружество „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД.

Г-н Даулов изрази удовлетворението си от организирането на проявата, като пожела духът на Коледа да влезне в сърцата на всички хора. Той благодари на екипа от общинската администрация за положените усилия за провеждането на мащабната проява в село Чавдар. Пожелания за здраве, весели и чудесни предстоящи празници към жителите и гостите на Община Чавдар отправиха Георги Бардаров и инж. Цветомир Велков. Георги Бърдаров разказа за раждането на идеята „Коледното село на България“, целта и очакваните резултати от него. Той изрази задоволството си, че инициативата се реализира благодарение на „Дънди Прешъс Металс Челопеч“, без което идеята нямаше да бъде осъществена.

Площадът беше осветен в празнични светлини. Посетителите откриха немски специалитети и деликатеси, традиционното греяно вино, множество коледни напитки и изненадващи коктейли. Чавдарчани имаха възможността да вкусят месни продукти, коледни сладкиши и лакомства, приготвени на място в уютната и модерна пекарна „Прованс“. Щанд имаха и автори, които предлагаха на посетителите коледни сувенири. „Коледното село на България“ включва богата културна и развлекателна програма за всички възрасти, но най-вече много коледни изненади и подаръци за малчуганите.

На 11 декември концерт в Чавдар изнесе популярната млада певица Маги Джанаварова. Последва тържественото запалване на коледните светлини на елхата. Коледното село в Чавдар се осъществява със спонсорството на Община Чавдар като част от културният ѝ календар и с финансовата подкрепа на рудодобивното и преработвателно дружество „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД. Всеки гост можеше да изпие горещо ароматно кафе в чашите Cupffee, после да хапне от опаковката му, защото Cupffee e създадена от изцяло натурални съставки, напълно чист продукт.

Като част от развлекателната програма беше представянето на книгата „До последната минута“ на доц. Георги Бърдаров. На желаещите беше предлагана жива бира „Hills”, която се произвежда в град Пещера и се бутилира в ефектни стъклени бутилки.

На следващия ден – 12 декември, в програма на „Коледното село на България“, беше представена книгата „Бебета, тикви и няколко ломски комара“. Едно забавно и очароващо преживяване, развеселяващо до сълзи с разкази на една майка, дело на издателска и продуцентска къща „Мусагена“.

За доброто настроение на децата същия ден се погрижи Даниела Марчева, част от „THE BOOK CLUB Sofia“, където тя представи за първи път пред публика част от своите стихотворения за малчугани. Това е най-бързоразвиващият се литературен клуб в страната. Основан е в края на 2018 г. от Вероника Стефанова и Даниела Марчева. Целта на клуба е да събира хора с общ интерес към книгите, четенето и изкуството, хора, които са отворени към нови запознанства, идеи и приятелства, и за опровергаване на слуховете, че в България книги не се четат.

С такава насоченост са и срещите, организирани от двете момичета – „Най-големите любовни истории в литературата“, „Независимите жени четат“, Instagram Live Фестивал на авторите, „Попитай книжаря“, както и рубриката „Литература в четвъртък вечер“. Изпълнения имаше и певицата Мина.

За възрастните беше представена презентацията „Малки винени истории за непознати сортове“ от Веселин Савов, кинокритик, търговец на вино и създател на сайта www.kinovino.bg.

ЗА ПОЩАТА В ЛАПЛАНДИЯ  Поставиха кутия за писма до Дядо Коледа
Prev Post ЗА ПОЩАТА В ЛАПЛАНДИЯ Поставиха кутия за писма до Дядо Коледа
Запалени бяха коледните светлини и в Копривщица
Next Post Запалени бяха коледните светлини и в Копривщица
Related Posts

Leave a Comment: