ОИЦ – СОФИЙСКА ОБЛАСТ Гостува в общините Копривщица и Антон

  • 0
  • 89 преглеждания

Областният информационен център от 8 юни до 22 юли 2021 г. проведе кампания в общините на територията на Софийска област, която стартира в гр. Елин Пелин и завърши на 22 юли в село Антон.  На 20 юли в сутрешните часове, в конферентната зала на общинския Жив музей в гр. Копривщица, се проведе среща със служители от общинската администрация, Дирекция на музеите и читалище „Хаджи Ненчо Д. Палавеев“. Горан Беремлийски, експерт „Логистика и информация“ и Мадлен Георгиева –  експерт „Информационно обслужване“, запознаха присъстващите с дейността на ОИЦ, както и с актуални и предстоящи възможности за финансиране на проекти с европейски средства. Два дни по-късно същото информационно събитие се състоя и в ритуалната зала на Община Антон, на което присъстваха общински служители и работещи в местното читалище.

Интересът по време на двете срещи бе насочен към отворените процедури за кандидатстване на културни институции по линия на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. От участващите в разговорите бе проявен интерес за подновяване на цялото вътрешно пространство на музеи, галерии, читалища, в които могат да се аранжират нови експозиции, да се осигурят необходимите климатични условия и отопления, възможност за обучение и наемане на кадри за съответната културна институция, за маркетиране на дейността, организиране на нови изложби и др.

Друга добра възможност за кандидатстване за финансиране на културните институции е за организиране на събития. Експертите отправиха препоръки към служителите от двете общини, да се възползват от двете програми, които са със 100 процентово безвъзмездно финансиране. Участващи в информационните събития поставиха пред експертите въпроси за програмния период 2021 – 2027 година и за новите програми на Кохезионната политика на Европейския съюз.

По време на изнесената приемна в следобедните часове на площад „20-ти Април“ във възрожденския град, жители на Копривщица проявиха  интерес към мерките с европейско финансиране за енергийна ефективност на еднофамилни и многофамилни жилищни сгради, от които могат да се възползват през следващите години. Какъв ще бъде редът за финансиране ще стане известно на по-късен етап, тъй като програмите все още не са одобрени от Европейската комисия, разясни Мадлен Георгиева. След като те бъдат одобрени и стартират, гражданите ще могат да се обърнат към Областния информационен център за разясняване на условията за кандидатстване. Мадлен Георгиева сподели за в. „Регион“, че след 15 септември ще се проведе още една информационна кампания в общините от Софийска област.

ОБЩИНИТЕ ПИРДОП И ПАЛИЛУЛА ОТ ГРАД НИШ, РЕПУБЛИКА СЪРБИЯ  С общ проект по програмата за трансгранично сътрудничество на ЕС
Prev Post ОБЩИНИТЕ ПИРДОП И ПАЛИЛУЛА ОТ ГРАД НИШ, РЕПУБЛИКА СЪРБИЯ С общ проект по програмата за трансгранично сътрудничество на ЕС
ФИЛМ ЗА АПРИЛСКАТА ЕПОПЕЯ  Просълзи копривщенци
Next Post ФИЛМ ЗА АПРИЛСКАТА ЕПОПЕЯ Просълзи копривщенци
Related Posts

Leave a Comment: