ФИЛМ ЗА АПРИЛСКАТА ЕПОПЕЯ Просълзи копривщенци

  • 0
  • 132 преглеждания

В салона на читалище „Хаджи Ненчо Д. Палавеев“ – гр. Копривщица, на 23 юли се състоя прожекция на филма „Изгубеното знаме“. На премиерата във възрожденския град присъстваха Антония Камбурова – художествен ръководител в НЧ „Христо Ботев“ в с. Белица, Община Тутракан, по чиято идея е създадена продукцията и част от актьорите – непрофесионалисти от Тутракан, граждани на Копривщица.

Артистичния секретар на читалището във възрожденския град Димитър Кунчев представи филма, който е създаден по идея на г-жа Камбурова и екип от младите и талантливи оператори и монтажисти – Николета Димитрова и Толга Кантаров. В екранизацията участват над 150 актьори - самодейци от Община Тутракан, а национални институции и организации помагат за реализирането ѝ безвъзмездно. Музикалното оформление на филма е дело на младия пловдивчанин Георги Добрев, на професионалния музикант Христо Коритаров и на Ку-ку бенд. Песните изпълняват талантливата Елица Камбурова и ВГ „Щурчета“. Филмът пресъздава събития, свързани с Априлското въстание.

Антония Камбурова сподели надеждата си тази реализирана вече идея да впечатли и други читалища. Двама от изпълнителите – презвитера Калина и съпругът ѝ отец Михаил Михайлов от с. Шуменци заявиха, че се радват да участват във филма, макар и с епизодични роли, защото са се почувствали изключително горди да са част екипа, реализирал този проект. Презвитера Калина отбеляза, че са пропътували повече от 360 км., за да бъдат на премиерата в Копривщица, която е първата извън Община Тутракан. Тя определи Копривщица като много красив, невероятен и истински български град, възвестил началото на славното Априлско въстание през 1876 година. И сподели, че не е случайност тази премиера да е именно тук. А за заснемането на филма разказа, че понякога това е ставало до късно през нощта и при неблагоприятни условия, но всички актьори стоически са чакали да се завършат снимките, независимо от Ковид ситуацията.

Отец Михаил подчерта, че не за първи път добруджанци са чести гости във възрожденския град и на всеки пет години са участници в националните събори на народното творчество на местността „Войводенец“. Свещеникът припомни, че всеки българин учи българска история и е запознат с Априлското въстание. Родния му край е свързан със събития от 1916 година – Тутраканската епопея, по време на Първата световна война.

Момичетата от Вокална група „Щурчета“ – Тутракан, изпяха песента „Роден край, бащин край“, която звучи в „Изгубеното знаме“. Филмът пресъздава как деца от гр. Тетевен  отиват в дома на потомък на герои от техния роден край, който им разказва за група от юначни българи, обединени от голямата си любов към България и саможертвата им за освобождение от 5-вековното турско робство. Борците са посрещнати топло, приютени са до настъпване на решителния момент. Един от въстаниците, воден от горещата си обич към своята изгора, решава да я види. Когато се среща с нея с гордост ѝ показва знамето на четата. Разделяйки се с нея, знамето остава на мястото на срещата на двамата млади. Въстаникът е забелязан в тъмнината от предател. Въстаниците са оградени и в завързалата се престрелка повечето са убити и ранени. Оцелява само един въстаник.  Вдъхновени от разказа децата тръгват да издирват загубеното знаме. След прожекцията на филма зрители със сълзи на очите отправиха благодарствени думи за вълнуващия филм към Антония Камбурова.

ГОСТИ ОТ ТУТРАКАН

Участваха в проекта „Мегдански хора“ във възрожденския град

Вокална група „Щурчета“, с ръководител Антония Камбурова, заедно с Юношеска танцова формация „Копривщенчета“, с хореограф Димитрина Орашъкова на 24 юли поднесоха на копривщенци и гостите на града на историческия площад „20 Април“ концерт, в рамките на проекта „Мегдански хора“.

Съвместните вокални и танцови изпълнения накараха многобройната публика да награди талантливите българчета с бурни аплодисменти. Синът на проф. Райна Кацарова-Кукудова – Гео Кукудов, благодари за доставеното удоволствие на копривщенци и подари на ръководителя на гостуващия състав новоизлязлата книга за неговата майка, посветена на 120-годишнината от рождението ѝ.

Той сподели, че Райна Кацарова, която е с копривщенски корени, е инициаторът за провеждането на националните събори на народното творчество в Копривщица. Досега те се провеждаха на всеки пет лета, но вече две години това се отлага поради извънредната ситуация, причинена от коронавируса.

Антония Камбурова благодари на прекрасната публика от Копривщица и за топлото посрещане от техните домакини – настоятелството и творческите колективи на читалище „Хаджи Ненчо Д. Палавеев“, което е организатор на мегданските хора.

ОИЦ – СОФИЙСКА ОБЛАСТ  Гостува в общините Копривщица и Антон
Prev Post ОИЦ – СОФИЙСКА ОБЛАСТ Гостува в общините Копривщица и Антон
Празникът на Пирдоп   Министър-председателят Стефан Янев гостува на пирдопчани
Next Post Празникът на Пирдоп Министър-председателят Стефан Янев гостува на пирдопчани
Related Posts

Leave a Comment: