ПЪРВА КОНФЕРЕНЦИЯ ПО ПРОЕКТ Европа и столицата на Средногорието – град Пирдоп

  • 0
  • 109 преглеждания

На 13 март в ритуалната зала на Община Пирдоп се проведе първата пресконференция, организирана по проект „Европа и столицата на Средногорието – град Пирдоп“. В нея участваха работещи в местната администрация от Пирдоп и Чавдар, представители на учебните заведения в града, граждани. А специален гост бе проф. д-р Ингрид Шикова, преподавател в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, основател на специалността „Европеистика“ и доайен и най-добрият експерт у нас по въпросите на ЕС. Специализирала е в Колежа на Европа в Брюж, Белгия, в Университета в Лимерик, Ирландия, Холандския икономически институт в Ротердам, Кралския институт за международни отношения в Лондон и др. Била е директор на Центъра за европейски изследвания и на Информационния център на Европейския съюз, както и съветник в Представителството на Европейската комисия. Член е на Екип Европа. Тя бе в гр. Пирдоп по покана на ръководството на общината и на своя студент – Светозар Стоянов.

Конференцията бе открита от зам.-кмета на общината Вера Бойчева, която представи проф. Шикова за присъстващите на събитието. С две песни, изпълнени от Вокална група „Шарени мъниста“ при читалище „Напредък“, с ръководител маестро Марияна Върбанова, бе дадено начало на деловата работа на форума.

Целта на проявата бе да популяризира председателството на Съвета на Европейския съюз, начело на което е нашата страна, каза организаторът на конференцията Светозар Стоянов от ОбА – Пирдоп. Какво точно означава това и какви са ползите за България сега и ще бъдат в следващите години, презентация изнесе проф. д-р Шикова.

Тя обясни кои са ръководните органи на Европейския съюз, какви са им функциите и какво означава ротационното председателство на Европейския съвет. Проф. Шикова посочи, че бюджетът на ЕС е около 150 млрд. евро годишно, като 34 процента от тях са за кохезионната политика на Общността, 29 % се заделят за социална политика. Специално за нашата страна 80 процента от инвестициите в България се дължат на средствата, които получава държавата по програми и от фондовете на ЕС.

На конференцията бе акцентирано, че една от заслугите на българското европредседателство е, че България е събудила ЕС за Западните Балкани. Председателстващата страна посредничи при приемането на законодателството по различни теми, подготвя се и се координира работата през 18-месечния период, през който Съветът на Европа се ръководи от Естония, България и Австрия. Освен това, подчертано се е повишила репутацията на страната ни в Европа, каза проф. Шикова. Има и по-голяма мобилизация на обществото, обучението и подготовката на администрацията, която е заета с работа в организиране на деловите прояви и за обслужване на гостите, е на по-високо ниво, подобрила се координацията между институциите, натрупани са още знания, умения, самочувствие. Образно казано, посочи тя, че България е спечелила „стол и микрофон“, т. е. нашите представители се изявяват наравно с водещите европейски политици, и имат основания и възможност да поставят родните проблеми и да ги отстояват пред своите колеги.

Питания към госта проф. Шикова отправиха кметът на Община Чавдар Пенчо Геров, Александър Илиев от „Средногорие медия“ и др., на които тя отговори. След презентацията между присъстващи на конференцията и проф. Шикова се проведоха отделни разговори и споделяне на мнения, а ученици се снимаха с преподавателя от Софийския университет и си пожелаха след време да станат нейни студенти.

С ПОДКРЕПАТА НА „ЕЛАЦИТЕ МЕД” АД  В София се състоя Международен турнир по спортни танци
Prev Post С ПОДКРЕПАТА НА „ЕЛАЦИТЕ МЕД” АД В София се състоя Международен турнир по спортни танци
ВОЛЕЙБОЛНИЯТ ОТБОР ОТ ПИРДОП ПРИ КАДЕТИТЕ  Сред най-добрите в страната
Next Post ВОЛЕЙБОЛНИЯТ ОТБОР ОТ ПИРДОП ПРИ КАДЕТИТЕ Сред най-добрите в страната
Related Posts

Leave a Comment: