Първи стъпки в преодоляване на бедственото положение в Копривщица

  • 0
  • 193 преглеждания


По повод на обявеното бедствено положение в Община Копривщица потърсих информация за предприетите стъпки за преодоляване му. Кметът и заместник-кметът Генчо Герданов и инж. Тони Малинов отговориха на няколко въпроса.

На 26 септември се състоя заседание на кризисния щаб. След издаване на заповедта за извънредно положение са проверени част от водоизточниците. На връх „Св. Илия“ е установено че има вода, заяви Генчо Герданов. Към момента кметът, заместник-кметът и секретарят на общината не са виновни, че от 27 години тези резервоари не са ремонтирани и оставени на произвола на съдбата и са съсипани. Резервоарът на „Св. Петка“, който се намира от дясната страна на паметника на Георги Бенковски, е окраден. Заместник-кметът Тони Малинов, с бившия служител на „В и К“ Никола Димов и специалисти от фирмата, която ще бъде поканена да извърши аварийно-възстановителни работи, бяха на оглед и са установили че на връх „Св. Илия“ има достатъчно вода и от 28 септември са започнали работа.

На въпроса как е определен изпълнителят на ремонтите кметът отговори, че при тази аварийна обстановка са се съобразили, с факта, че фирмата е изпълнила една част от реконструкцията на водохващането „Въртопа - Копривщица“.  Резервоарът на връх „Св. Георги“ не е в добро състояние, той.  Допълнителна информация за състоянието на другите резервоари даде инж. Тони Малинов. Водохващането в местността „Андрейка“  е с много малък дебит, тръбите са запушени. Вода не влиза в тръбите от каптажа в тази местност, за да дойде вода в резервоара на „Гергьовден“.  Водосборът в този резервоар най-вероятно идва от „Улука“, допълни заместник-кметът, но от там също постъпва малко вода.

След направения оглед за състоянието на нещата, зам.-кметът заяви, че констатацията е, че съоръженията не са поддържани. Споделих мнението на семейство, което живее в махала „Бяло камъне“, че резервоарите нарочно са затапвани. Попитах, дали предприетите мерки ще докарат вода в града. Генчо Герданов каза, че след възстановителните дейности по водохващане „Св. Илия“ ще се започне работа на част от водопровода, идващ от „Въртопа“. Предвидени са средства от общинския бюджет. Проведени са разговори с областния управител и  председателя на Комисията по бедствия и аварии към МВР, за възстановяване на част от тези средства.

„Не можем да оставаме безучастни, – категоричен бе кметът на община Копривщица. – Най-много искам да има вода в града и от все сърце искам час по-скоро това да се случи“. Той отговори и на въпроса за проектиране и ремонт на водохващане „Шириней“. В момента се работи проектът, за да може да бъде възстановено. Но  решението не е в ремонта на водохващането, а това, че няма вода. Ще се направи всичко възможно най-уязвимият район по водопровода „Въртопа – Копривщица“ да бъде ремонтиран. Изпратена е вода за анализ. Цялата система е остаряла и стават аварии, но вода има в изобилие.

В края на разговора заместник-кметът подчерта, че са обходени всички възможни водоизточници в околностите на града, откъдето може вода да се  хване. Състоянието на резервоарите е отчайващо – тръбите и крановете са отрязани, липсва дограма, врати, огради и предстои всичко да се възстанови.  „Влизано е вътре, къртено е, с флексове е рязано“, изрази тревогата и наблюденията си той.

ЛОВЦИТЕ И РИБОЛОВЦИТЕ ОТ СРЕДНОГОРИЕТО
Prev Post ЛОВЦИТЕ И РИБОЛОВЦИТЕ ОТ СРЕДНОГОРИЕТО
ТУРИСТИ ОТ РЕГИОНА И СТРАНАТА  Празнуваха на хижа „Сакарджа“
Next Post ТУРИСТИ ОТ РЕГИОНА И СТРАНАТА Празнуваха на хижа „Сакарджа“
Related Posts

Leave a Comment: