ЛОВЦИТЕ И РИБОЛОВЦИТЕ ОТ СРЕДНОГОРИЕТО

  • 0
  • 110 преглеждания

Отбелязаха със събор 120 години на сдружението

На 30 септември в парк „Корминеш” в с. Челопеч беше отбелязана 120-та годишнина от основаването на Ловно-рибарско сдружение „Средногорие”. Дружеството е основано през 1897 г., а официални гости на събитието бяха Лало Кирилов - депутат от 26-ти многомандатен избирателен район за Софийска област,  Васил Василев - председател на Националното ловно-рибарско сдружение към Съюза на ловците и риболовците в България, Мария Рангелова – експерт в Съюза на ловците и риболовците в България, Иван Иванов - дългогодишен председател на ЛРС „Средногорие”.

В юбилейния Ловен събор участваха всички членове на ловно-рибарските дружинки в региона, които участват в него. Събитието бе подкрепено от „Елаците-Мед”, „Виолета 54”, „Газтрейт”, ”Олопласт”, „Росс Ив Инжинеринг”, „Събев 2004”, „Адмикс” и други фирми и дарители.  Бяха прочетени поздравителни адреси, изпратени  от различни предприятия и сдружения в района.

Присъстващите бяха запознати накратко с историята на дружеството и поздравени с юбилея от сегашния председател на дружеството Дамян Ненов. Той с гордост разказа за дейността на ЛРС „Средногорие“. В момента сдружението наброява 924 членове, разпределени в 15 ловни дружинки, ползващи 72 000 хектара ловна площ. Риболовците са 200 и са обединени в една дружинка, със седалище в Пирдоп. Освен ценните трофеи и ловните излети, членовете на дружеството развиват и защитна дейност. Всички реки в района се зарибяват с балканска пъстърва, а язовирите - с бял амур, шаран и толстолоб. Ежегодно в района се разселват по 600 бр. яребици, фазани и диви патици. Стопанисват се над 250 дка дивечови ниви, над 60 бр. автоматични хранилки и над 120 бр. солища и калища, като грижата е да се възстанови изобилието на различни животински обитатели.

В последните години от дружеството се организират ловни събори със стрелба по панички и киноложки изложби, с което се привличат участници и гости от региона и страната. През следващата година в землището на с. Душанци предстои изграждането на полигон за обучение на ловни кучета и обособяването на ловно стралбище в местността „Еленско” край Пирдоп.

В края на своето изявление председателят на ЛРС „Средногорие” Дамян Ненов призова за дружни усилия за справяне с нарушителите на закона и бракониерите. За цялостната си дейност дружеството получи плакет, връчен от народния представител Лало Кирилов. Управителният съвет на сдружението награди ловци и риболовци в седем категории. Първата от тях бе за най-голям принос в ловното дело в Средногорието. С нея с почетен знак беше отличен доайенът на ловците в региона Иван Стойнов Иванов. Във втората категория за ветерани ловци над 80-годишна възраст награди получиха 8 членове на сдружението. Председателите на ловни дружинки с най-дълъг стаж също бяха отличени.

Най-възрастният ловец  Иван Асенов Манчев и най-младият Ивайло Пламенов Панков, също получиха награди. Трима от ловците, с най-голям принос в борбата против хищниците, и трима с принос в кинологията и подбора на ловни кучета, както и печелилите призови места в национални изложби  и един с най-голям принос в риболовното дело също получиха награди за юбилея.

За всички участници на събора готвачът Николай Николов беше приготвил вкусен корбан, осветен от ставрофорен свещеноиконом хаджи Йордан Георгиев от Златица. Юбилейният празник продължи с  богатата музикално-развлекателна програма, в която  взеха участие гайдарски състав „Капитан Петко войвода” от гр. Смолян, оркестър „Фолклорно настроение” от Пловдив, танцов състав „Ветерани” към Народно читалище „Светлина” с. Душанци, детски танцов състав и група към Народно читалище „Отец Паисий” в с. Смолско, група за народни хора „Средногорци” от Пирдоп и Златица, с ръководител талантливата Цветина Грамова.

Съборът предшества с един ден официалното откриване на ловния сезон, затова да пожелаем на ловците и риболовците добра сполука в този най-стар мъжки спорт – ловът!

Набори се събраха след 30 години
Prev Post Набори се събраха след 30 години
Next Post Първи стъпки в преодоляване на бедственото положение в Копривщица
Related Posts

Leave a Comment: