ПЕТРАНА ГИНЧЕВА ОТ ЧАВДАР Отбеляза 80-годишен юбилей с приятели и съмишленици в културните дела

  • 0
  • 100 преглеждания

На 1 август общественикът Петрана Гинчева от село Чавдар отбеляза 80-годишен юбилей. Като момент на изненада, навръх своя празник в дома си тя посрещна представителите на Община Чавдар Мария Комитова и Лазаринка Лазарова, Татяна Николова – секретарят читалище „Надежда”, директорът на ДГ „Щастливо детство” Величка Велкова, близки и приятели – Дечка Бончева, Генка Иванова, Иванка Кузманова и Димитър Нешков. Идеята за изненадващото посещение беше на хора, които силно уважават и обичат Петрана Гинчева, а организацията на визитата беше започната месец по-рано.

От името на кмета на Община Чавдар Пенчо Геров, председателя на читалище „Надежда” Иван Терзиев и от Величка Велкова юбилярката получи красиви цветя, поздравителни адреси и подаръци. Те пожелаха здраве и дълголетие на именитата общественичка на село Чавдар. Цветя тя получи и от вестник „Регион”, тъй като тя е негов читател и приятел почти деветнадесет години.

Нейната приятелка и дългогодишен директор на Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий”, филологът Генка Иванова рецитира стихотворение за приятелството, което беше специален поздрав за Петрана Гинчева. Към рожденичката с лично произведение в мерена реч, се обърна и дългогодишният педагог Иванка Кузманова, която беше написала юбилейно-творчески портрет „Жената – приятел и творец”. Това беше и нейният специален подарък към юбилярката, като в две страници беше описала житейския път на общественика, самодееца и твореца г-жа Гинчева.

Юбилярката е голям любител на снимките и целият й живот е запечатан на фотоси. Ето защо най-скъпият и голям подарък, който тя получи на рождения си ден, беше огромен албум с фотографии – 295 броя, подготвен от нашия колега Димитър Нешков, част от екипа на вестник „Регион”. Албумът описва живота на Петрана Гинчева от 2002 – 2017 година. Снимките са част от личния архив на Димитър Нешков, събиран от него в продължение на повече от 17 години и свързан с работата му като репортер на любимия вестник на Петрана Гинчева. Повечето от снимките са непознати за нея, тъй като на юбилея й се показаха за първи път, а само малка част от тях са публикувани на страниците на вестник „Регион”. „Спомените са втори живот”, каза любезната и гостоприемна чавдарчанка, и д чувство на радост, сподели, че вечер най-обича да разглежда снимки и така ще съумее да съпреживее миналото си. Тя отправи благодарност към автора на албума.

Петрана Гинчева благодари за оказаната й чест, и със сълзи на очи от радост посрещна своите гости, дошли да я поздравят за 80-годишния й рожден ден. На сладка раздумка и богата трапеза, приготвена и от изявената кулинарка, гостуването завърши с благопожелания и спомени за множеството приятни мигове на сцената в село Чавдар, които юбилярката е имала.

Петрана Гинчева е дългогодишен самодеец в читалище „Надежда”. Участва в програмите на театралния състав, танцовия състав и най-много в народния хор. В продължение на дълги години е член на читалищното настоятелство. Активен участник е била и в дейността на Женското дружество в село Чавдар. Най-голямата част от трудовия й път преминава в Детска градина „Щастливо детство”, където в продължение на десетилетия посреща и изпраща своите възпитаници, и се грижи за тях. Била е два мандата общински съветник. Активен участник в дейността и на Пенсионерски клуб „Златна есен”, като за няколко мандата е член и на управителния съвет. Петрана Гинчева помага материално морално и с личен труд провеждането на множество празници, отбелязвани в храм „Св. Архангел Михаил” в село Чавдар.

Юбилярката е един от най-изявените чавдарчани, общественици, инициатори за провеждането на културни събития в общината в продължение на десетки години. Както каза по време на тържеството Генка Иванова, множество пъти е помагала и на училището в село Чавдар, като и там се е изявявала с шивашките си умения за подготовката на костюми за танцовия състав на времето. Поздрав за своя празник, Петрана Гинчева получи и от управителния съвет на Пенсионерски клуб „Златна есен” чрез Стойко Груйкин.

В ПИРДОП  Деца и възрастни се поклониха на Божията Майка
Prev Post В ПИРДОП Деца и възрастни се поклониха на Божията Майка
ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД  Приеха строителните работи от третия етап на водопровода от „Въртопа“ до Копривщица
Next Post ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД Приеха строителните работи от третия етап на водопровода от „Въртопа“ до Копривщица
Related Posts

Leave a Comment: