Петричани честваха Архангеловден

  • 0
  • 101 преглеждания

На 8 ноември жители на село Петрич отбелязаха деня на Свети Архистратиг Михаил, който е патрон на едноименния параклис край селото. От сутринта храмът бе посещаван от много хора, сред които и именници, за да запалят по свещ в него за свое и на близките си здраве.

Още предният ден предстоятелят на петришкия храм отец Ангел от гр. Панагюрище, който бе именник и затова не присъства на празника, бе осветил вода и благословил жертвеното животно, закупено от кметство Петрич, за спазване на дълголетната традиция да се почита на това свято място считаният за вожд на небесните сили.

Майсторът Дончо Караджов още към 11 часа бе готов с приготвянето на курбана и раздаваше от него на дошлите да почетат патрона на параклиса. Посетителите изпълняваха мерките в страната, въведени за предпазване здравето на хората в условията на противоепидемичната обстановка и не се застояваха дълго в и край параклиса. Сред дошлите до храма бе малкият Виктор, който бе само на година и половина и не слизаше от ръцете на мама.

Малко преди 12:30 часа да си запалят свещ в параклиса пристигна и група от общинска администрация – Златица, водена от кмета инж. Стоян Генов.

Параклисът „Свети Архангел Михаил“ е построен през XIX в. на около 1.5 км. източно от центъра на селото, на височина в Средна гора, над водослива на реките Ангелов дол и Гугов дол. До него се стига като се върви по черен път, който на няколко места пресича дерето Гугов дол. През 1997 г., по инициатива на добродетелни християни – петричани, и с подкрепата на дарители, храмът е ремонтиран и обновен. През 2003 г. художникът Йордан Шентов изписва на западната стена надписа „Свети Архангел Михаил“ и изографисва над входната врата образа на патрона на параклиса.

ЧЛЕНОВЕ НА РЕГИОНАЛЕН КЛУБ „ТРАДИЦИЯ“ – МИРКОВО  Участваха в реалити формата „Фермата“
Prev Post ЧЛЕНОВЕ НА РЕГИОНАЛЕН КЛУБ „ТРАДИЦИЯ“ – МИРКОВО Участваха в реалити формата „Фермата“
ПРЕДСТАВЯМЕ  Двама наградени със златни пръстени от „Аурубис България“
Next Post ПРЕДСТАВЯМЕ Двама наградени със златни пръстени от „Аурубис България“
Related Posts

Leave a Comment: