ЧЛЕНОВЕ НА РЕГИОНАЛЕН КЛУБ „ТРАДИЦИЯ“ – МИРКОВО Участваха в реалити формата „Фермата“

  • 0
  • 93 преглеждания

Миналата седмица епизод 51 на релити шоуто „Фермата“ беше посветен на годишнината от Сливнишката битка и асимилацията на Западните покрайнини от Сърбия. По този повод участикът от предишното издание Ивайло Шопски запозна участниците с грабителската политика на западната ни съседка, която присвоява Ниш и Пирот, по-късно Цариброд и Босилеград. В хода на неговата беседа се включиха и представители на българското население от Западните покрайнини, които да разкажат за тази политика на Сърбия.

Двама българи, които споделиха своите позиции и знания по темата, са Йордан Димитров и Ивайло Михайлов, членове на Регионален клуб „Поп Недельо“ Мирково към Национално дружество „Традиция“. Продуцентите не ги представиха на участниците и на зрителите, но всяко участие на клуба заслужава да бъде отбелязано. Йордан Димитров и Ивайло Михайлов бяха облечени в традиционните за техния роден край бели носии, съпругите им също бяха пременени в местни народни костюми, но пропуск от страна на водещите на „Фермата“ е, че не подчертаха този важен факт.

Носиите на всички членове на клуб „Поп Недельо“ са автентични и една от традициите, които трайно и последователно се следват от тях е, че не ползват реплики и новоделки, а само старинни облекла. Нито зрителите, нито участниците, има как да го разберат, ако не им се обясни защо съхраняването на традиционните облекла е важно и ценно за нас. Иначе хората го възприемат само като някакъв вид особена атракциия част от интериора или проява на недоразбран национализъм. Немалка част от младите у нас не е възпитана в патриархалния бит на българина и не го разбира, както това се видя от случая с един от скоро напусналите фермата – Чавдар.

Йордан Димитров обясни, че съгласно Ньойския мирен договор от 27 ноември 1919 г., от България са откъснати Западните покрайнини, в които има 115 български училища и 45 български църкви. Ивайло Михайлов допълни, че много от селата са разделени буквално по средата. Остават разделени в едно дворно място къщи от плевни, братя от сестри, села от гробища, което не се оценява и разбира от творците на този несправедлив за страната ни контракт. Българите от тези земи започват да бягат към България и да се опитват да се съберат отново, но това не е лесно.

Малко известно е, че на очертаната набързо гранична бразда за кратко време са убити около 300 човека. От всички наши училища веднага са прогонени българските учители, а на тяхно място незабавно са назначени сръбски, преподаващи на техния език. Същото е направено и с българските свещеници, като черкуването в храмовете задължително става само на сръбски език. Когато българи си позволявали да  говорят на майчиния си език на обществено място, те са пребивани жестоко, за да се изкорени българският език и да се замени със сръбски.

В знак на траур и на протест българските жени три години след Ньойския договор не свалят от главите си черните забрадки. Какво правят като отговор останалите оттатък българи? Сформират малки групи от по десетина човека и започват да правят бомбени атаки. Показателен е случаят със заредените бомби на гарата в Ниш, които обаче не избухват, защото отговорникът за акцията вижда група деца, връща се и обезврежда бомбите.

След историческата беседа на Ивайло Шопски и кръшното българско хоро от гостите и домакините от „Фермата“ се върнаха към ежедневните си проблеми и задължения. За мирковския клуб и за всички нас това участие на негови членове е важно и допринася за популяризирането на неговата дейност в цялата страна. Макар че не беше споменато от водещите от половинчасовия заснет материал бяха оставени пет минути за телевизионното излъчване на формата. И няма значение, че Йордан Димитров и Ивайло Михайлов, както и техните съпруги,  са били поканени в шоуто като лични познати на продуцентите, а не като членове на клуб „Поп Недельо“, за нас те са родолюбци, които държат да се съхрани и популяризира родната история и миналото на сънародниците ни по света, такова, каквото е било.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ   Финансира още проекти в общините Антон, Мирково, Пирдоп и Чавдар
Prev Post МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ Финансира още проекти в общините Антон, Мирково, Пирдоп и Чавдар
Петричани честваха Архангеловден
Next Post Петричани честваха Архангеловден
Related Posts

Leave a Comment: