ПО БЪЛГАРСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ Да не вярваш на очите си

  • 0
  • 96 преглеждания

Какво да прави човек на плажа, освен да наблюдава случващото се около него, докато събира слънчевите лъчи? В съботния и неделния ден във Варненския залив излязоха в открити води около 15 платноходки. Разбра се, че се готвели за поредната регата. На следващия ден след обяд внезапно се изля проливен дъжд. На другата сутрин на южния плаж върху бетонната пътека мъже в работни комбинезони трупаха на огромни камари черен пясък. Помислих си, че ще преасфалтират пътеката, но до нея видях огромна диря от вода, която водеше право в морето. Стана ми ясно, че оттам във водата са се изсипали отпадъците от отводнителния канал.

Оставената следа беше дълбока, черна и приличаше на дере. По-късно, почти към обяд, около фара излетя въртолет и започна да прави малки  кръгчета. От него се спуснаха четирима планеристи, облечени с черни дрехи и обути в ботуши.  След тяхното приземяване въртолетът зависна над кея и от него по въжени стълби се спуснаха още четирима. Долетя втори въртолет и двата започнаха да кръжат в южната част на залива до кв. „Аспарухово“. След като отлетяха, се чуха няколко картечни изстрела. Явно или имаше учение на военните, или бе някакава военна демонстрация. Вечерта сайтът „Морет.нет” съобщи, че във Варненския регион морето е 100% идеално за къпане. Това казал министър-председателят Бойко Борисов по време на внезапната инспекция в реконструираната пречиствателна станция в Златни пясъци.

Премиерът бил придружен от кмета на Варна Иван Портних и заместник-кмета Христо Иванов, посрещнат от бурни аплодисменти. Присъствал и управителят на ВиК“ в морската ни столица Валентин Вълканов.Всичко отиваше в морето зад кея. Това е огромна станция. Десетилетия всичко е текло в морето. Сега по цялото ни Черноморие има над 50 пречиствателни станции. Това е добре за бизнеса и за туризма, заявил високият гост, както четем от сайта.Той разгледал пречиствателната станция и бил запознат с начина ѝ на работа.В казармата викахме: Да беше лято, да бяхме на Варна, пошегувал се в негов стил на тръгване г-т Борисов.

Проектът за реконструкция и модернизация на инфраструктурата за пречистване на отпадъчните води в курортен комплекс Златни пясъци се изпълнява по оперативна програма „Околна среда“. Общата стойност на проекта е 37 150 155.07 лв. с ДДС. Сайтът съобщава още че изграждането на пречиствателната станция започнало през февруари 2017 г., а срокът за изпълнение, който е на два етапа, е до края на 2021 г.Първият е завършен, вторият етап се изпълнява в момента. Строително-монтажните работи за реконструкция, модернизация и разширение на пречиствателната станция на курорта са завършени.

В момента се правят изпитания при експлоатационни условия и обучение на персонала. По одобрена програма се извършват анализи на пречистената вода.
Преди да дойде във Варна, Борисов инспектира
л изграждането на участъци от АМ „Хемус“ на територията на областите Шумен и Търговище.Жителите и гостите на Варна могат да са спокойни – морето е чисто. Реконструираната и разширена пречиствателна станция в Златни пясъци ще обслужва целия регион. Десетилетия мръсна вода се е изливала в морето, а сега по Черноморското крайбрежие има над 50 станции. Това е много важно както за жителите на населените места, така и за туризма.”, казал той.

Това съобщават официалните медии, а всички плажуващи два-три дни не смееха да влизат в мътната и покрита с плътен слой водорасли вода, изчаквайки я да се утаи и саморечисти. Само не стана ясно дали демонстрацията на военна „сила” имаше нещо общо с „изненадващото” посещение на премиера същия ден или не.

НА МОРЕТО – КАТО НА… МОРЕ  Група D 2 изпрати поздрави на читателите на в. „Регион“
Prev Post НА МОРЕТО – КАТО НА… МОРЕ Група D 2 изпрати поздрави на читателите на в. „Регион“
ЗА ПРАЗНИКА НА ПИРДОП  Жертвена гозба за жителите на града
Next Post ЗА ПРАЗНИКА НА ПИРДОП Жертвена гозба за жителите на града
Related Posts

Leave a Comment: