Празник на община Пирдоп

  • 0
  • 123 преглеждания

Вече 124 години емблематичната местност „Еленско“ събира жители и гости от близо и далеч в деня на летния празник на Пирдоп.  Този път обаче с решение на общинския съвет се възроди традиция, прекъсната за четвърт век и тържеството, превърнало се в голям народен събор, се проведе на 22 юли, през първата събота след Св. Илия, покровителя на града ни. Специални гости на домакина – кметът Ангел Геров и пирдопчани, бяха народните представители Лало Кирилов, Красимир Янков и Николай Иванов от парламентарната група „БСП за България“, официалната делегация от община Палилула, гр. Ниш, водена от кмета Александър Ждрале, кметове на Копривщица – Генчо Герданов, на Антон – инж. Стоян Гарчев, на Чавдар – Пенчо Геров, Мария Капон – лидер на ЕНП, ръководители на фирми, дарители.

Кметът на Пирдоп Ангел Геров поздрави своите съграждани и гости, като подчерта, че мястото, на което се провежда от 1893 г. до сега летният празник на града, е най-хубавото и най-зареждащото с енергия в България. Той призова празнуващите да се насладят на красивата природа, да черпят сили от духовната енергия на „Еленско“ и да се забавляват с наслада в името на покровителя на града – Св. Пророк Илия.

Приветствия към пирдопчани поднесе и народният представител Лало Кирилов, който пожела здраве, щастие и лични успехи на жителите, гостите на Деня на Пирдоп и на приятелите им от Република Сърбия. Присъстващите получиха специален поздрав и от водача на официалната делегация на Градска община Палилула, партньор на Пирдоп по трансграничен европейски проект – Александър Ждрале. Той поднесе специални поздрави на г-н Геров и жителите на града от Общинския съвет и жителите на своята община, като пожела всички да се веселят в чест на Илинден. Г-н Ждрале изрази увереността си, че установеното вече приятелство ще продължи напред в годините и ще донесе само положителни промени и успехи на двете общини.

По повод Деня на Пирдоп до кмета Ангел Геров и пирдопчани поздравителни адреси изпратиха президентът на Република България Румен Радев, народните представители от политическа партия ГЕРБ Васил Цветков, Валентин Милушев и Мартин Тинчев, председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева, общините Панагюрище, Златица и Карлово, ръководители на предприятия от региона.  Специален гост на събитието беше любимецът на телевизионните зрители и кулинарен спец – Ути Бъчваров, който с екипа си и помощници от община Пирдоп приготвиха обредния корбан. Традиционното ястие беше осветено от отец Недко Бръмбаров, който благослови присъстващите и ги поздрави с празника.

В Деня на Пирдоп се проведе и Трансграничен фестивал „Фолклорни традиции, различни култури, общи ценности“, в който участваха танцьори  клуб „Шарено хоро“, с ръководител Евгения Ралчева и гости от танцов клуб от Градска община Палилула, които потопиха празнуващите в магия народните традиции и ритми на двата близки и съседни народа. След тях за доброто настроение на всички през празничния ден се погрижиха най-добрите – оркестър „Калофер“ с ръководител – Пейо Маринов. Веселието на „Еленско“ продължи до вечерта, а г-н Геров посрещаше гости почти през цялото време. След уморителния велотур, който осъществиха служители на „Аурубис България“, водени от изпълнителния директор на компанията Тим Курт, те пристигнаха на честването на Деня на Пирдоп, за да споделят емоцията и веселието заедно с жителите на града. След отпътуването на оркестър „Калофер“, музикалните поздрави продължи диджей Даниел.

В ДЕНЯ НА ПИРДОП  Първи конкурс за най-вкусен тутманик
Prev Post В ДЕНЯ НА ПИРДОП Първи конкурс за най-вкусен тутманик
Почит към Апостола
Next Post Почит към Апостола
Related Posts

Leave a Comment: