В ДЕНЯ НА ПИРДОП Първи конкурс за най-вкусен тутманик

  • 0
  • 130 преглеждания

За първа година част от летния празник на Пирдоп беше конкурсът за най-вкусен пирдопски тутманик. Повече от десет майсторки на традиционното за града в миналото по жътвено време тестено изделие се бориха за високата оценка на журито, с председател Ути Бъчваров.

Шоуменът и водещ на телевизионно кулинарно предаване призна, че задачата им е била изключително трудна, защото рецептата на пирдопския тутманик е уникална и неповторима. По думите на Ути този своеобразен деликатес в наши дни трябва да се нареди сред класическите рецепти, които да се опитват в цялата страна.

Сред тутманиците се отличиха три, които привлякоха вниманието на журито. На трето място се нареди приготвеният от Мая Пеовска, която презентира своето кулинарно произведение облечена в автентична пирдопска народна носия. Второ място бе тутманика, направен от Димитрина Михайлова. Първото място и наградата за най-вкусен тутманик на кмета спечели Мария Иванова. Кулинарният шедьовър донесоха на Мария подарък, с който тя ще готви с още по-голямо удоволствие в своята кухня. Специална награда от кмета в първия конкурс за най-вкусен тутманик беше връчена на и на Надка Готева. Тя бе удостоена за проявената от нея оригиналност да гарнира приготвения от нея тестен продукт с традиционната за нашия край „Матеница“, избита на място със специален уред.

Ути Бъчваров не скри удоволствието си от вкусния тутманик на пирдопските домакини. Той призна, че този вид е съвсем различен от тестените изделия в другите краища на България и каза, че където и да отиде ще разказва за него. И призова всички, които са почитатели на вкусни гозби и приятни места, да не пропускат летния празник в Пирдоп догодина.

ШОУМЕНЪТ И КУЛИНАР УТИ БЪЧВАРОВ  Приготви тон и половина жертвена гозба в огромен казан
Prev Post ШОУМЕНЪТ И КУЛИНАР УТИ БЪЧВАРОВ Приготви тон и половина жертвена гозба в огромен казан
Празник на община Пирдоп
Next Post Празник на община Пирдоп
Related Posts

Leave a Comment: