Празникът на Пирдоп Министър-председателят Стефан Янев гостува на пирдопчани

  • 0
  • 262 преглеждания

На 24 юли край раннохристиянската Еленската базилика се състоя традиционният летен празник на град Пирдоп. Събитието събра множество пирдопчани и гости от близо и  далеч, които се насладиха на програмата, подбрана специално за този ден.

Специален гост на домакините беше министър-председателят на Република България Стефан Янев. Поканата на общината уважиха Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил, заместник-министърът на културата доц. д-р Пламен Славчев, управителят на Софийска област Радослав Стойчев, изпълнителният директор на „Аурубис България“ Тим Курт. Почетни гости на празника бяха членовете на представителната група от Община Палилула, град Ниш, Република Сърбия, водени от кмета Бранислав Вучкович. На тържеството бяха кметовете на общините Антон, Златица, Мирково, Сопот, общински съветници, общественици, множество граждани.

Тържествата започнаха с изпълнения на Група за автентичен фолклор „Илинден“, Клуб „Шарено хоро“ и „Шарено мънисто“, подготвени от хореографите Илиян Николов и Евгения Ралчева. Самодейците представиха народния обичай „Вайдудула“ – ритуал с молитва за дъжд. Водеща на програмата беше Нели Николова от общинската администрация. Поздравителни адреси бяха получени от президента на Република България Румен Радев, Националното сдружение на общините, Съюза на българските учители, Националния център за повишаване квалификацията на педагогическите кадри, изпълнителните директори на „Аурубис България“ Тим Курт и на „Елаците-Мед“ инж. Драгомир Драганов, проф. дтн инж. Цоло Вутов – управител на „Геотехмин“ ООД, проф. д-р инж. Илия Гърков – изпълнителен директор на „Дънди Прешъс Метал Челопеч“ и „Дънди Прешъс Крумовград“, инж. Делчо Николов – председател на управителния съвет и изпълнителен директор на „Асарел-Медет“ и кметовете на Чавдар, Челопеч, Карлово, Панагюрище.

Поздравление към жителите на Пирдоп и техните гости отправи кметът на общината Ангел Геров. Той припомни историята на тържествата в местността „Еленско“ и на общото бъдеще, което предстои за всички пирдопчани и българския народ.

Министър-председателят Стефан Янев също поздрави празнуващите, който изрази задоволството си от възможността да бъде заедно с хората от Пирдоп. Той заяви, че местната власт се стреми да решава проблемите на гражданите и спомена, че местността „Еленско“ е свято, а уважението към патрона на храма Свети Илия, както и зачитането на традициите, ни правят истински българи. След премиера Негово Високопреосвещенство митрополит Гавриил, припомни библейския текст за Пророка, който е бил ревностен християнин и благочестив човек, като подчерта, че още в 5 век на това свято място е изградена църква на светеца. С думи на приятелство се обърна към присъстващите и кметът на Община Палилула, Република Сърбия, Бранислав Вучкович, който изрази радостта си от посещението и удовлетворението си от настроението и веселието на хората.

Празникът на града бе повод да бъдат наградени заслужили граждани на Пирдоп. С решение на ОбС със званието Почетен гражданина на общината бе удостоен д-р Пламен Стоянов – дългогодишен управител на медицинския център. Решението бе прочетено от председателя на ОбС Васил Кафеджиев, а мотивите за него бяха представени от общинския съветник Станислав Готев – председател на комисията по здравеопазване, социална политика, образование и вероизповедание. Д-р Стоянов получи плакет и голяма картина на Еленската базилика.