ПРЕДСТАВИТЕЛ НА ВЕСТНИК „РЕГИОН” Гостува на коледния прием в посолството ни в Скопие

  • 0
  • 83 преглеждания

На 15 декември представители на няколко читалища и медии от Софийска област и София - град, осъществиха представително гостуване в посолството на България в град Скопие, Република Македония. Те бяха поканени от извънредния и пълномощен посланик на България Иван Петков, а поводът беше провеждането на традиционния коледно-новогодишен прием на българската общност в югозападната ни съседка. Инициатор за провеждането на визитата беше Галина Томова – председател на Народно читалище „Факел” в град София, която поддържа дългогодишно приятелство с културното аташе на посолството ни в Република Македония Антония Велева.

В групата от област София - град, представители имаше от читалищата в селата Долни Богров - „Св. Св. Кирил и Методий” и „Светлина” в село Лозен, част от Столична община. В групата от столицата имаше представители още на читалище „Пенчо Славейков”, кв. „Малашевци”, както и читалище „Факел”.  Сред гостите от България бяха и културни дейци от Софийска област и самодейци от читалище „Възраждане” в село Искрец, община Своге. Имаше представители на медии от областта и столицата.

Медиен партньор на гостуването бе и вестник „Регион”, чийто представител в групата, отпътувала за град Скопие по повод провеждането на традиционния коледно-новогодишен прием на посланик Иван Петков, беше Димитър Нешков. Неговият колега – народният певец Венцислав Пенев, водещ на фолклорно предаване по радио „Гама” „Фолклорна магия” и художествен ръководител на три групи в читалище „Пенчо Славейков” също беше част от групата. Той ще излъчи репортаж от събитието тази седмица в сряда. В групата имаше и представител на общинския вестник „Своге днес”, който редовно отразява подобни изяви на културните дейци от общината.

Групата читалищни дейци и представители на медиите бяха посрещнати любезно от Негово Превъзходителство Иван Петков, неговата съпруга и културното аташе Антония Велева. Българската група беше приветствана и от Даниела Будинова, също част от екипа на посланик Иван Петков.

Домакините благодариха на гостите от родината за срещата и за жеста, че продължават, като истински народни будители за съхраняват българското и затова дошли да отправят празничен поздрав към сънародницитеси в съседна Република Македония.

Гости на приема бяха държавници и представители на българската общност от цялата страна. Идеята на посланик Иван Петков и неговия екип е на такива срещи да събира българите, живеещи в пределите на югозападната ни съседка на такива светли християнски празници, като Рождество Христово.

В празничната програма на коледния прием се включиха самодейци от читалище „Факел”, читалище „Пенчо Славейков” и читалище „Възраждане”. Те бяха аплодирани от присъстващите в посолството, като на празнично хоро се наловиха Негово Превъзходителство Иван Петков и секретарите на посолството. С музикален поздрав се представи и народният певец Венцислав Пенев.

Поздравителен адрес по повод настъпващите коледни и новогодишни празници, поднесе Димитър Нешков. Той беше от името на гостите, присъстващи на приема, както и на други обществени организации – Ротари клуб – Пирдоп, а вестник „Регион”, Музей „Луканова къща” в град Пирдоп, колективите на читалищата в село Челопеч „Труд и постоянство”, село Антон „Христо Ботев” и село Петрич „Оборище”. Подарък на г-н Петков Димитър Нешков поднесе от името на д-р Иван Иванов – главен редактор и издател на вестник „Регион”, и уредник на музей „Луканова къща” - негови книги и други издания на историческа тематика. Сред тях бе и юбилейният вестник „140 години Априлско въстание”, както и екземпляри от последните броеве на вестник „Регион”.

Негово Превъзходителство благодари за ценните дарове, като отправи покана за следващи срещи с гостите от България. Коледният прием на посланика завърши с коктейл.

Prev Post НАГРАДА ЗА КМЕТА НА ОБЩИНА ЧЕЛОПЕЧ От класация на телевизия Bulgaria On Air
ВОДОПРОВОДНАТА И КАНАЛИЗАЦИОННА МРЕЖА НА КОПРИВЩИЦА Има нужда от цялостна подмяна
Next Post ВОДОПРОВОДНАТА И КАНАЛИЗАЦИОННА МРЕЖА НА КОПРИВЩИЦА Има нужда от цялостна подмяна
Related Posts

Leave a Comment: