ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА РУСИЯ И ГРАЖДАНИ НА СРЕДНОГОРИЕТО Поднесоха цветя на паметници на червеноармейци

  • 0
  • 97 преглеждания

На 8 май на паметните места на загинали в дните на Втората световна война през 1944 г. в нашия район бойци от Червената армия, – в с. Челопеч, с. Антон и с. Душанци, се състояха възпоменателни митинги и поклонение от жители на региона към паметта на червеноармейците Михаил Иванович Калинин, А. Д. Кадачев и петимата летци л-т Борис Плеханов, мл. л-т Иван Шкапин, с-т Алексей Савелиевич, ст. с-т Михаил Степанов и р-к Иван Казаков от 861-ви Бомбардировъчен полк.

Пред обновения от Руското посолство у нас паметник на героя Михаил Калинин слово произнесе кметът на Община Челопеч инж. Алекси Кесяков, а тържеството бе водено от Жанна Центовская, служител в общинската администрация. На честването присъстваха главният експерт и отговорник за руските военни паметници в нашата страна при Посолството на Руската федерация в България инж. Максим Ардеев, третият секретар Олга Хаванова и пресаташето на посолството Анастасия Кабанова.

Дамски квартет, с ръководител Невелина Сараджова и Детската вокална група „Средногорски звън“ – Челопеч изпълниха руски песни. Прочетен бе и поздравителен адрес от името на Негово Превъзходителство Анатолий Макаров – посланик на Русия у нас. Поднесени бяха венци и цветя на паметника, а членове на Дружеството на офицерите и сержантите от запаса и резерва с председател о. з. м-р Филип Вътев, сведоха своето знаме в знак на почит пред червеноармееца.

По-късно представителите на руското посолство в България участваха в честването на Деня на победата в с. Антон, където пред паметника на редник Кадачев, ученици от ОУ – Антон, с ръководител учителката по история Христина Генова, рецитираха стихове за войната и героизма на съветските хора. Кметът на Община Антон и инж. Максим Ардеев поднесоха цветя на монумента.

Честване на Деня на победата се проведе и край морената – паметник в местността „Орман баш“, край село Душанци, където са загинали петимата съветски летци. На него присъстваха кметът на Община Пирдоп Ангел Геров, председателят на ОбС инж. Мария Шентова, зам.-кметът Вера Бойчева, кметът на Кметство Душанци Валентин Петров, ветеранът от Отечествената война Иван Станчев, членове на БАС, клуб „Русофили“ и граждани.

За гибелта на съветските бойци говори учителката по история Евгения Николова, а поздравителният адрес на Негово Превъзходителство Анатолий Макаров прочете Анастасия Кабанова. На паметника бяха поднесени венци и цветя от Община Пирдоп, Посолството на Руската федерация в България, Кметство Душанци, семейство Симо и Андрей Симови от с. Антон, ветерана Иван Станчев и присъстващите жители на Пирдоп и село Душанци.

АНТИФАШИСТИ И РУСОФИЛИ ОТ ПИРДОП  Честваха Деня на победата и на Европа
Prev Post АНТИФАШИСТИ И РУСОФИЛИ ОТ ПИРДОП Честваха Деня на победата и на Европа
Тържествена вечер - заря
Next Post Тържествена вечер - заря
Related Posts

Leave a Comment: