АНТИФАШИСТИ И РУСОФИЛИ ОТ ПИРДОП Честваха Деня на победата и на Европа

  • 0
  • 134 преглеждания

Normal
0

21

false
false
false

BG
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:"Нормална таблица";
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:"Calibri","sans-serif";}

Общинската организация на Българския антифашистки съюз и Клуб „Русофили“ – Пирдоп организираха на 4 май в лекторията на читалище „Напредък“ тържествено събрание по повод Деня на победата – 9 май, 73-та годишнина от края на Втората световна война и Деня на Европа. На срещата присъства и ветеранът Ангел Цанов, един от най-възрастните в страната, участвали в боевете.

Събитието, на което се отзоваха много жители на града от различни възрасти, бе открито от председателя на БАС Нона Маринова, която подчерта, че героизмът на войните и хората на Съветския съюз – главният победител във войната, няма да бъде забравен и техният подвиг за разгрома на хитлеристка Германия ще бъде отбелязван от много хора по света.

Наситен с много факти, емоционален и въздействащ доклад за Деня на победата и за връзката му с Деня на Европа, изнесе историкът Николина Божкова, секретар на Община Пирдоп. Тя говори за основната заслуга на Червената армия за победата над фашизма, за дадените над 28 млн. жертви от съветския народ и за това, че без 9 май 1945 г. не би имало Ден на Европа. В словото си историкът Николина Божкова се спря и участието на България във войната, на отношението на политиците от нашето съвремие от Европа и света, които се опитват да игнорират приноса на Съветския съюз за края на най-унищожителния военен конфликт през ХХ в. В съзнанието на милиони хора по света, подчерта тя, това не може да бъде изличено и гордо развяното знаме над Райхстага в Берлин през месец май 1945 г. винаги ще напомня кой е истинският победител.

От името на признателните пирдопчани Красимир Пенелов поднесе букет с цветя на ветерана от Отечествената война Ангел Цанов. Вечерта продължи с разговори между присъстващите на чаша горещ руски чай, приготвен от Нина Цанова в специален самовар и с вечната песен „Ден победы“ на Лев Лещенко.

ЗА ВТОРА ПОРЕДНА ГОДИНА   Скоростно изкачване на Златишкия проход
Prev Post ЗА ВТОРА ПОРЕДНА ГОДИНА Скоростно изкачване на Златишкия проход
ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА РУСИЯ И ГРАЖДАНИ НА СРЕДНОГОРИЕТО   Поднесоха цветя на паметници на червеноармейци
Next Post ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА РУСИЯ И ГРАЖДАНИ НА СРЕДНОГОРИЕТО Поднесоха цветя на паметници на червеноармейци
Related Posts

Leave a Comment: