ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ЗЛАТИЦА На откриването на фестивала за хартиено изкуство в София

  • 0
  • 98 преглеждания

По специална покана на куратора на 11 издание на „София Хартиен арт фест 2021“ – Десислава Тодорова от Фондация „АМАТЕРАС“, на откриването на културната проява на 10 юни присъства представителна група на Община Златица, водена от кмета инж. Стоян Генов. Общината е партньор на фондацията в изработката на скулптурната композиция „Танца на Слънцето“, която е разположена при Моста на влюбените в гр. София, зад НДК. Благодарение на г-жа Тодорова е направен и контакт с учителката, която води онлайн часове с 18 ученици и младежи от Златица за изучаване на японски език. Община Златица е една от само трите общини в страната, спечелила този проект, който вече приключи. Той ще бъде продължен и през следващата учебна година, увери инж. Стоян Генов, тъй като интересът към него е голям.

На представянето на експозицията „АМАТЕРАС годишна изложба за хартиено изкуство“ във фоайе „Запад“ на НДК, присъстваха зам.-министърът на културата Весела Кондакова, която поздрави авторите на изложените експонати и многото присъстващи от министър проф. Велислав Минеков. Приветствия към наградените творци, сред които има и български участник, отправиха Борислав Велков – председател на Съвета на директорите на НДК, съветникът на посолството на Япония у нас Мицохико Шиномиа и др. Фондация „АМАТЕРАС“, чието име е изведено от името на японската богиня на Слънцето Аматерасо Амиками, е избрана за организатор на фестивала като наградена от правителството на Япония за представяне на японската култура у нас и на българската в Страната на изгряващото слънце.

В „София Хартиен арт фест 2021“ със свои творби участват шестдесет автори от двадесет и три страни. Тази година той се провежда под патронажа на Посолството на Япония у нас, в партньорство с Министерството на външните работи. В тазгодишното му издание голяма част от творците са членове на Световната асоциация на авторите, работещи с хартия, която е традиционен партньор на Фондация „АМАТЕРАС“. Част от фестивала е експозицията „Орнаменти“ на Красимира Дренска в мраморното фоайе на НДК, която е награден български автор от фестивала през 2020 г. В многобройните експонати се използва само рециклирана и отпадъчна хартия и показват креативните и оригинални идеи на десетките творци да създават изящни предмети, привличащи вниманието на любителите на изкуството. С първа награда на фестивала бе удостоена унгарката Естер Борнемиса за произведението си „Увеличение“, създадено по идея, възприета от картите на градовете. Наградата за български автор спечели творбата „Голямото синьо“ на Валентин Бакърджиев.

ПИРДОПСКИТЕ КАРАТЕКИ  С множество златни отличия в Габрово
Prev Post ПИРДОПСКИТЕ КАРАТЕКИ С множество златни отличия в Габрово
В ЧАВДАР  Да запеем заедно песните на Средногорието
Next Post В ЧАВДАР Да запеем заедно песните на Средногорието
Related Posts

Leave a Comment: