В ЧАВДАР Да запеем заедно песните на Средногорието

  • 0
  • 128 преглеждания

На 12 юни в комплекс „Св. Петка“ в едноименната местност над село Чавдар, се проведе тринадесетото издание на Националния фолклорен фестивала „Да запеем заедно песните на Средногорието ‘2021“. Организацията на културната проява беше дело на ОбА Чавдар и настоятелството на читалище „Надежда“, като част от юнските празници в селото.

Официалното откриване на програмата направи кметът Григор Даулов, който приветства участниците и присъстващите почитатели на фолклора и плисна котле с вода за бъдещите успехи на изпълнителите. Като домакин на такова голямо по своя мащаб събитие, той изрази възхищението си от дарбата на толкова много хора, съхраняващи българския фолклор. На представянето на индивидуалните изпълнители и певческите групи присъстваха секретарят на ОбА Павлина Павлова, почетният гражданин на общината Пенчо Геров, жители и гости на Чавдар. Тринадесетото издание на Националния фолклорен фестивала „Да запеем заедно песните на Средногорието ‘2021“ се проведе с подкрепата на „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ по социалната програма на фирмата за развитие на местните общности.

Концертната програма беше открита от домакините от Женски народен хор „Китка“ с художествен ръководител маестро Кузман Кузманов. На този ден той отбеляза и своя 69-годишен рожден ден и по този повод получи множество поздравления и пожелания за здраве и още много творчески успехи. Дамите от село Чавдар изпълниха песен, посветена на богатата и славна история на България. Водеща на фестивала беше актрисата Галя Асенова, позната на мнозина от предаването „От българско, по-българско“ по телевизия СКАТ.

На сцената в комплекс „Св. Петка“ пред чавдарската публика и гостите от целия район, се изявиха със свои изпълнения певчески групи към читалище „Отец Паисий“ – село Смолско, самодейци от градовете Копривщица, Златица, Етрополе, Благоевград, Дупница, Перник, Клисура, Ябланица и Елин Пелин. В програмата на фестивала своето изкуство показаха хоровите състави на селата Бойница, Селановци, Крайници, Лесичово, Радуил, Злокучене, Капитан Димитриево, Доганово, Калугерово, Виноградец, Карабунар, Ковачевци, Алеко Константиново и Главиница,  зарадваха почитателите на народната песен и танц. Имаше и индивидуални изпълнители, сред които фолклористките от град Златица Николина и Цветанка Георгиеви.

Сред участниците множество бяха децата, които с голяма обич и преклонение представяха неизчерпаемия песенен фолклор на страната ни. Запомнящо се бе участието на ученици на музикалния педагог Надежда Стоицова, която е родом от село Чавдар. Те бяха дошли чак от далечен Благоевград, за да представят своя репертоар пред местната публика.

Организаторите на фестивала поднесоха на съставите от гостуващите читалища и индивидуалните участници красиви плакети, които да напомнят за провелото се голямо по своя мащаб песенно събитие. След края на официалната част пред естрадата се извиха народни хора, на които се наловиха самодейци и хора от публиката. Изсипалият се проливен дъжд късно след обяд не успя да развали настроението на изпълнителите от цялата страна и техните зрители.

ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ЗЛАТИЦА  На откриването на фестивала за хартиено изкуство в София
Prev Post ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ЗЛАТИЦА На откриването на фестивала за хартиено изкуство в София
ЖИТЕЛИ НА СЕЛО ПЕТРИЧ  Подновиха екскурзиите си из страната
Next Post ЖИТЕЛИ НА СЕЛО ПЕТРИЧ Подновиха екскурзиите си из страната
Related Posts

Leave a Comment: