ПРЕДСТАВИТЕЛНА ДЕЛЕГАЦИЯ НА ОБЩИНА ПАЛИЛУЛА, РЕПУБЛИКА СЪРБИЯ

  • 0
  • 121 преглеждания

Гостува в Пирдоп за празника на града

Във връзка с изпълнението на проект от програмата за трансгранично сътрудничество на Европейския съюз „Промотиране на туристическите атракции чрез интерактивно експониране на културно-историческото наследство на трансграничния регион“, от 20 до 22 юли на посещение в Община Пирдоп бе представителна група на Община Палилула, от гр. Ниш, Република Сърбия. Групата от осем души върна визитата на ръководството на Община Пирдоп и членове на екипа на проекта на 10 май гостуваха в Община Палилула за участие в конференция, посветена на представянето му пред местната културна общественост.

В дейностите по изпълнението му община Пирдоп бе домакин на Трансграничен фестивал „Фолклорни традиции, различни култури, общи ценности“, в който участваха танцьори от двете партниращи общини.

На 20 юли кметът на община Пирдоп Ангел Геров посрещна гостите и ги запозна със структурата на местната администрация, перспективите за развитие и историята на Пирдоп и проведе дружески разговор с тях по интересни и за двете страни теми.

На 21 юли представителите на община Палилула, заедно с председателя на ОбС – Пирдоп Мария Шентова, ръководителя на проекта от българска страна – инж. Стойчо Карагьозов и Марияна Стоянова, член на екипа, изпълняващ проектните дейности, се запознаха със селища и древности от близката на Пирдоп околност.

Най-напред групата посети Панагюрище, където в историческия музей на града разгледа известното Панагюрско златно съкровище, експозицията, посветена на Априлското въстание от 1876 г., както и производствата на възрожденските майстори – златари, събрани в специална колекция.

По-късно гостите от Община Палилула и българските им домакини разгледаха култовия комплекс край Старосел и куполната гробница от III в. пр. Хр. на тракийския владетел Ситалк – цар на могъщата Одриска държава. Д-р Иван Иванов – уредник на Музей „Луканова къща“ – Пирдоп разказа за откриването на храма, неговото предназначение и традициите в монументалното строителство на древните траки.

След докосването до българските древности, членовете на делегацията от Република Сърбия и представителите на Община Пирдоп спряха за кратко във Винарна „Старосел“, където имаха възможност да се запознаят с пътя на гроздето от лозовите масиви до превръщането му в чудесна напитка, почитана от времето на старите траки до днес. Специално за тях бе организирано посещение в избата и на храма на винарната, реплика на тракийски култов център, където бе направена демонстрация и дегустация на пет вида вина.

По-късно след обяд групата спря във възрожденския град Копривщица, където посети къщата - музей на Любен Каравелов. За гостите от община Палилула бе интересно да научат, че част от живота на писателя–революционер е преминала в Сърбия. Те имаха възможност да се докоснат на живо до неговата печатарска машина, с която е издавал вестниците „Свобода“ и „Независимост“.

Вечерта в Комплекс „20 Април“ кметът на община Пирдоп даде официална вечеря за представителите на партниращата по проекта Община Палилула, Република Сърбия. На 22 юли членовете на делегацията участваха в Деня на гр. Пирдоп, като към тях се присъедини и кметът на Палилула Александър Ждрале, който бе официален гост за празника на своя колега Ангел Геров.

Почит към Апостола
Prev Post Почит към Апостола
ПЪРВИ ТУРНИР ПО ФУТБОЛ ЗА ПРАЗНИКА НА ПИРДОП
Next Post ПЪРВИ ТУРНИР ПО ФУТБОЛ ЗА ПРАЗНИКА НА ПИРДОП
Related Posts

Leave a Comment: