Премиера на родолюбивия филм „Корени“ в Града на първата пушка

  • 0
  • 87 преглеждания

При спазване на мерките за безопасност на здравето на гражданите, в салона на читалище „Хаджи Ненчо Д. Палавеев“ се състоя премиера на късометражния  филм  „Корени“  на Калина Костадинова.  Лентата е заснета на 25 август в Копривщица от г-жа Костадинова, която е студетка по филмово изкуство и режисура в гр. Лийдс, Англия. В историческите възстановки участваха членове от регионалните клубове „Традиция“ от Копривщица и от „Голяма Конарска чета“ – гр. Съединение, както и малкият Тошко Косев от възрожденския град.

Калина Костадинова е от гр. Хасково, но нейният родови корен е от  Копривщица. Тя разказа, че от малка е впечатлена от ежегодните възстановки на епизоди от обявяването на Априлското въстание. Намерението ѝ е било да насочи вниманието на зрителите на филма към града и самото въстание, отбеляза младата дама. Този филм е нейната дипломна работа в университета в Англия.

„Исках да представя темата на моите учители в Англия, защото те не знаят българската история, – подчерта тя. – Да се надяваме, че атмосферата, която ще създам, освен патриотична, е  уютна и домашна в разговора между една баба и нейната внучка“, – обясни Калина Костадинова. И изрази благодарности към участниците във филма. „Те знаят корените си и за мен бяха идеалните актьори!“. Благодарствени думи тя отправи и към екипа странноприемница „Дядо Либен“.

Донко Мрънков, председател на Регионелен клуб „Традиция“ -  Копривщица, поднесе на младата дама букет цветя и благодари на родителите на „това прекрасно момиче, че са я възпитали да тачи българщината и да не забравя от къде е тръгнала и от къде е родът ѝ!“. Г-н Мрънков пожела г-ца Костадинова да създава още такива филми, с които да показва българското и нека целият свят, не само Англия и Европа, да разберат за малка България и нейната величава история, че винаги сме били достоен народ.

Във филма се разказва за млада девойка, която изследва семейната си история във връзка с Априлското въстание от 1876. В него бабата на момичето разказва за прародителя на главната героиня – Георги Салчев от Копривщица, който с коня си занася кървавото писмо на Тодор Каблешков на Георги Бенковски в гр. Панагюрище. Само за 2 часа копривщенският куриер пристига в столицата на Априлското въстание, а малко преди да влезе в града конят му умира от преумора от усилното препускане.

След премиерата беше прожектиран и друг филм на Калина Костадинова – „Мистерията на Александровската тракийската гробница“, която се намира в  близост до с. Александрово, Хасковско. Калина Костадинова сподели специално за в. „Регион“, че от малка са ѝ разказвали за нейния копривщенски корен от рода Драгиеви и всяко лято през ваканциите тя е била в тяхната къща. В семейната хроника се разказва, че и с Млъчкови имат родови връзки. За рода си знае още, че младите мъже са пращани на гурбет в Александрия. Спечеленото се е разпределяло между члуновете на семейството, което е било много състоятелно. Многоброен е бил родът и много уважаван. Младата дама все още изследва стари архиви, за да установи всички свои предци и кой още от тях е участвал в Априлското въстание.

ИНДУСТРИАЛЕН КЛЪСТЕР „СРЕДНОГОРИЕ“  Успешно приключи програма „Бизнес академия за стартиращи предприемачи 2021“ в Елин Пелин
Prev Post ИНДУСТРИАЛЕН КЛЪСТЕР „СРЕДНОГОРИЕ“ Успешно приключи програма „Бизнес академия за стартиращи предприемачи 2021“ в Елин Пелин
Разширяване на зрителските места на лятната сцена в Копривщица
Next Post Разширяване на зрителските места на лятната сцена в Копривщица
Related Posts

Leave a Comment: