ПРЕЗ 2016 ГОДИНА Ръст на бебета в община Пирдоп

  • 0
  • 122 преглеждания

На 23 януари, най-напред сутринта в с. Душанци, а в ранните часове на следобеда и в гр. Пирдоп, бе отбелязан тържествено Денят на родилната помощ – Бабинден. На поканата на общинското ръководство се отзоваха много майки, баби, както и няколко татковци, а заедно с тях бяха и осем мъничета, родени през 2016 г. и записани в регистрите на общината. Те участваха в празничното събитие в ритуалната зала, за да поздравят д-р Петя Хвалабогова – дългогодишен акушер-гинеколог в местната болница. В изпълнение на своята хуманна професия през годините тя е поела за живот стотици бебета.

Водещата на тържеството Павлина Войнишка припомни значението и символа на Деня на родилната помощ – 21 януари, и някои стари практики в провеждането на най-хубавия и уважаван „женски“ празник - Бабинден, на който е било забранено на мъжете, под заплахата на своеобразно линчуване, да излизат в този ден навън от дома. Тя приветства д-р Петя Хвалабогова и майките, присъстващи на тържеството, като им честити новите рожби.

Изпълнен бе ритуалът по измиване на ръцете на лекаря, който първи посреща новия живот с ръцете си – т. нар. „Къпане“. Първа се престраши да полее на д-р Хвалабогова изворна вода от медното котле, закичено с червено цвете, здравец и босилек, 24-годишната Теодора Лалова, станала щастлива майка на син Красимир. Последваха я още няколко млади дами, родили деца през миналата година. Д-р Хвалабогова нарече под аплодисментите на многото майки – „Колкото капки, толкова берекет!“. Тя се обърна към тях с думите, че трябва да са много щастливи, защото са се сдобили с рожби. И сподели, че самата тя е баба на три внучета от своята дъщеря, като призова майките да имат повече от едно дете. Благодарност от името на младите дами към акушер-гинеколога д-р Хвалабогова отправи Ненка Николова, която пожела в общината през годината да има повече бебета. Стихове в прослава на майчинството рецитира второкласничката Мартина Колева от НУ „Тодор Влайков“, а песенен поздрав към младите майки отправи и вокална група „Шарени мъниста“ с ръководител Марияна Върбанова.

Кметът на общината Ангел Геров също поздрави присъстващите дами на тържеството по повод Деня на родилната помощ, като сподели добрата новина, че през миналата година има ръст на бебетата в гр. Пирдоп – родени са 72 деца. Той също пожела през годината да има повече малки жители на общината. И раздаде на присъстващите майки поздравителни картички и комплекти от дрехи за техните деца.

През 2016 година в общината са родени 76 деца, като четири от тях са в с. Душанци. Малките дами са 44, а броят допълват 32 момчета. С близнаци – лъвове – момче и момиче – Йоан и Мария Георгиеви Остреви, родени на 15 август, се е увеличило с. Душанци. Последното бебе за 2016 г. в Пирдоп е Станислав Пейчев Атанасов, роден на третия ден на Коледа – 27 декември, в щастливото семейство на мама Лилия и Татко Пейчо.

Община Пирдоп  може да се похвали и с първото си бебе за тази година – това е Божидар Красимиров Пастушки, роден на Йордановден – 6 януари, зарадвал мама Ненка Петрова Николова и таткото – Красимир Пастушки – познатият на мнозина футболен специалист, състезател и треньор.

ВЕСТНИК „РЕГИОН” ПРЕДСТАВЯ   Ивон Комитова – талант и надежда в спортните танци
Prev Post ВЕСТНИК „РЕГИОН” ПРЕДСТАВЯ Ивон Комитова – талант и надежда в спортните танци
Next Post На 6 януари 2017 г. специализирано звено „Антикорупция“ в Софийската градска прокуратура e привлякло като обвиняем кмета на община Челопеч инж. Алекси Кесяков в престъпление по служба, съобщиха национални електронни и печатни медии, по информация от държа
Related Posts

Leave a Comment: