ПРЕЗИДЕНТЪТ РУМЕН РАДЕВ Посети завода на „Аурубис България“

  • 0
  • 94 преглеждания

На 19 май президентът на Република България Румен Радев участва в международния форум „Българо-германските икономически отношения: актуално състояние и перспективи“, домакин на който бе „Аурубис България“. Във видеоконференцията участваха министърът на икономиката Кирил Петков, Негово Превъзходителство посланикът на Федерална република Германия в нашата страна Кристоф Айххорн, изпълнителният директор на Групата Аурубис Роланд Харингс, изпълнителният директор на „Аурубис България“ Тим Курт, кметовете на общините Златица и Пирдоп инж. Стоян Генов и Ангел Геров и др.

Високият гост пристигна на територията на предприятието в 13:50 часа и бе посрещнат от г-н Харингс и г-н Курт и другите участници в конференцията. Държавният глава специално поздрави дългогодишния кмет на Община Чавдар Пенчо Геров, чийто трудов път в продължение на десетилетия е преминал в медодобивния завод. Г-н Геров бе сред специално поканените за участие във форума.

Домакините бяха организирали за държавния глава и останалите си гости обиколка из производствените мощности на завода, за запознаване с модерните технологии, ново оборудване и иновативни технически решения на световно ниво за получаване на най-търсения метал от индустрията – медта, и за опазване на природата и околната среда.

Видеоконференцията „Българо-германските икономически отношения: актуално състояние и перспективи“ започна в 16 часа в приемната зала на „Аурубис България“. Тя бе открита от д-р Митко Василев – главен управител на Германо-българската индустриална търговска камара. Обстойно изказване на форума направи президентът Румен Радев, който заяви, че отдавна е поел ангажимент да участва в среща, посветена на българо-германските бизнес отношения, но по обективни причини това става сега. Държавният глава заяви, че медодобивното производство е сред водещите на Стария континент като количество и качество, и ще продължи да бъде с висока степен на защита на природата и околната среда.

Г-н президентът подчерта, че страната ни подкрепя честния, прозрачен и социално отговорен бизнес, който създава нови работни места, внедрява нови технологии и прогресивни форми на мениджмънт. Той изрази позицията си, че е необходимо да се направи и стъпката за изграждане на предприятия за производство на крайни продукти от ценния метал. „Медта е изключително ценна суровина, но когато излезе от България, тя се преработва в други продукти с по-висока добавена стойност. България има всички основания като дадености, оперативни разходи и най-вече човешки капитал за изграждане на предприятие тук, което да изнася готови продукти“, каза президентът Румен Радев. И заяви, че това е амбициозна стъпка, която трябва да направи бизнеса в страната ни експортно ориентиран, а България да се ангажира да работи отговорно и прозрачно, почтено и честно с бизнеса. Г-н Радев се спря и на положителната тенденция в икономическите отношения между нашата страна и Федерална република Германия, които надхвърлят стокообмен за над 10 милиарда евро.

Изказвания по темата на видеоконференцията направиха още Негово Превъзходителство посланикът на Германия у нас Кристоф Айххорн, министърът на икономиката Кирил Петков и други участници във форума. Разгледани са важните теми за българския бизнес, свързани с енергетиката, зелената сделка, здравеопазването, развитието на високите технологии и други.

След завършване видеоконференцията „Българо-германските икономически отношения: актуално състояние и перспективи“ президентът Румен Радев, домакините и останалите участници в представителното събитие си направиха снимка на фона на административната сграда на „Аурубис България“. Преди да отпътува държавният глава говори пред представителите на националните медии, отразяващи посещението му в завода в гр. Пирдоп по поставени от журналистите въпроси за положението в страната и първите стъпки на назначеното от него служебно правителство.

ЛЮБО ГАНЕВ И ВЛАДИМИР НИКОЛОВ  Откриха новата волейболна площадка в Златица
Prev Post ЛЮБО ГАНЕВ И ВЛАДИМИР НИКОЛОВ Откриха новата волейболна площадка в Златица
В ОУ – МИРКОВО  Отбелязаха 145 години от гибелта на Георги Бенковски
Next Post В ОУ – МИРКОВО Отбелязаха 145 години от гибелта на Георги Бенковски
Related Posts

Leave a Comment: