В ОУ – МИРКОВО Отбелязаха 145 години от гибелта на Георги Бенковски

  • 0
  • 113 преглеждания

При стриктно спазени изисквания за здравна сигурност в ОУ „Георги Бенковски“ с. Мирково беше отбелязана 145-годишнина от гибелта на патрона на училището Георги Бенковски. На честването бяха поканени кметът на Община Мирково Цветанка Йотина, зам.-кметът Велко Лисев, председателят на ОбС Петър Грохчев и членове на Регионален клуб „Поп Недельо“ Мирково.

С приветствие към присъстващите се обърна директорът на учебното заведение Марианна Горгорова. Тя изтъкна участието на много от учениците в различни форми на изява във всякави училищни и извънкласни прояви, конкурси и инициативи. Особено радващо за децата, родители и учители е успешното представяне на няколко ученици в олимпиадите по учебни предмети на районния и областния кръг. С грамоти бяха отличени 23 ученика. Като най-успешно беше отбелязано представянето на областно ниво на Никола Танов, Димитър Мирчев и Радостин Божков, които са се явили на олимпиади по няколко учебни дисциплини. На шестокласника Никола Танов не му е достигнала само една точка, за да се класира на националното ниво за „Знам и мога“. За своите успехи всеки ученик получи от директора на училището и книгата на Рик Риърдън „Пърси Джаксън“.

Колективът на ОУ „Георги Бенковски“ бе поздравен и от кмета Цветанка Йотина. Тя пожела на възпитаниците на учебното заведение да бъдат здрави, горди, борбени и щастливи, да имат жажда към науката и никога да не забравят за подвига на своя патрон, както и на неговия кръстоносец поп Недельо от Мирково. Г-жа Йотина благодари на учителите и на родителите, избрали възможността техните деца да бъдат обучавани в мирковското училище. Специални благодарности тя отправи към семейство Ивайла и Тодор Цачеви, които влагат труд и знания за обучението на мирковските деца и по този начин вдъхват още повече живот и сила в училището. Кметът на общината връчи поздравителен адрес за всички ученици и за колектива на училището,  а от ОбС и Община Мирково и парична награда, която да бъде използвана за закупуване на спортни пособия за учениците.

Зам.-кметът Велко Лисев подари кошница с цветя на учителския колектив. Радостин Божков запозна присъстващите с живота и делото на патрона на училището Георги Бенковски. Стихотворението „Бенковски“ прозвуча в изпълнение на група ученици от средния курс, последвано от стихотворение за войводата, рецитиарно от Валентина Христова. Под мотото „В Мирково училището е прекрасно...” за пръв път на живо прозвуча песен, написана специално за празника от Ивайла и Тодор Цачеви. Дебютът на песента направи новосформираната вокална група До, Ми, Сол“, под ръководството на г-жа Цачева.

Представителите на клуб „Поп Недельо” към Национално дружество „Традиция“ показаха учениците различните видове хладно и огнестрелно оръжие, използвано по време на Априлското въстание и след Освобождението. Демонстрациите бяха проведени от председателя на клуба  Асен Кренев и от неговия член Северин Груйкин. Най-малкият тригодишен внук на Стоян Кедиков, също член на клуба, беше облечен с хайдушка носия. На учениците беше предоставена възможността да разгледат оръжията и да се докоснат до тези реликви от Възраждането. След честването на патрона, денят за учениците премина в спортни състезания и игри.

ПРЕЗИДЕНТЪТ РУМЕН РАДЕВ  Посети завода на „Аурубис България“
Prev Post ПРЕЗИДЕНТЪТ РУМЕН РАДЕВ Посети завода на „Аурубис България“
СДРУЖЕНИЕТО НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ В КОПРИВЩИЦА  С нови управителен съвет и ревизионна комисия
Next Post СДРУЖЕНИЕТО НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ В КОПРИВЩИЦА С нови управителен съвет и ревизионна комисия
Related Posts

Leave a Comment: