ПРИЗНАТЕЛНА ЗЛАТИЦА Стори поклон пред таланта на художника Георги Златанов

  • 0
  • 92 преглеждания

Представителна група на Общинска администрация – Златица, водена от кмета инж. Стоян Генов, се поклони пред таланта на Почетния жител на града и художник Георги Златанов. На 2 април, в деня, в който се навършиха 90 години от неговото рождение, на къщата с възпоменателна плоча и барелеф на улица „Георги Златанов“, бе поднесен венец от свежи цветя. На скромното, поради пандемията от Ковид-19, честване паметта на твореца, присъстваха съпругата му Иванка Златанова и синът Теодор.

За присъстващите на събитието кметът инж. Стоян Генов припомни страници от житейската и творческата биография на даровития художник, представил в стотици свои маслени картини, графики и офорти живописни кътчета от родния си край, близки и приятели, колоритни местни личности. Целият свят на Георги Златанов се побира в неговото ателие, където са и голяма част от платната му. Той е изключително скромен, но и критичен към собствените си творби, много от които подарява. Те сега красят зали, фоайета, галерии, домове, каза инж. Генов. Той поднесе букет на съпругата на художника Иванка Златанова, която покани служителите на общината на чашка кафе в малката стаичка на дома си. В нея е съхранена обстановката, в която се отморявал и зареждал с енергия за творчество стопанинът й.

По молба на гостите г-жа Златанова разказа за запознанството си и свързването на живота си с този на Георги Златанов. Откровено и занимателно тя сподели интересни случки от съвместния им път, сърдечното приятелство със скулптора Тодор Цонев и други близки приятели на съпруга й.

По време на посещението си представителите на общината разгледаха ателието на художника, видяха множеството негови картини, съхранявани там и споделиха идеи за представянето им пред местната общност и гостите на Златица.

Prev Post Висока избирателна активност в Чавдар
„Дънди Прешъс Металс" и културата на дарителство
Next Post „Дънди Прешъс Металс" и културата на дарителство
Related Posts

Leave a Comment: