ПРИЗВАНИЕ Да си майстор дърводелец не е лесно

  • 0
  • 83 преглеждания

Малко останаха днес в Копривщица наследниците на старите занаяти. Един от тях е дърводелството. В града съществуват няколко дърводелски работилници, които успешно развиват дейността си. Една от тях е на Христо Г. Стоев.

През отминалата седмица екипът му монтира поредната порта, която беше приготвена от майстора и помощниците му. Направена е по старите модели и традиции на предците ни. Истинска наслада за очите е новата порта. На въпроса ми  има ли тънкости в прецизния занаят, той се усмихва и казва, че стотици възрожденски порти в Копривщица е оглеждал за един или за друг детайл.

На пръв поглед направата им изглежда лесна и елементарна, но не е така, заявява Христо Стоев. Първите си уроци и тънкости на занаята му дава друг успешен дърводелец от възрожденския град Недко Доганов. Тръгнал по тази пътека от началото на 90-те години на миналия век, днес той е утвърден специалист в професията си. Търсен е за дърводелски услуги в страната и чужбина. И не само усвоява занаята, но го развива и допълва. И сега продължава да се усъвършенства.

Занаята си приравнява до нивото на изкуството. Прецизна е изработката на павилиона на жената, с която съжителства – Анета Петрова. Той е единствен във възрожденския град като майстория и творчество. В него можете да видите произведенията на Христо Стоев – маси, сувенири, дървени икони. В „Арт-Копривщица“ се правят и заявки за дърводелски услуги за интериора, екстериора и декорации за дома си. Неотдавна майсторът с екипа си построи къща изцяло от дърво. А портите му стигат до Варна, Кърджали, Пловдив, Румъния и Гърция. Затова Христо Стоев с гордост заявява, че е продължител на майсторите в този занаят, наследен от дедите ни.

В ПИРДОП  Поискаха процедура за отстраняване на кмета Ангел Геров
Prev Post В ПИРДОП Поискаха процедура за отстраняване на кмета Ангел Геров
„Елаците-Мед“ дариха Пенсионерски клуб „Златна есен” в село Чавдар
Next Post „Елаците-Мед“ дариха Пенсионерски клуб „Златна есен” в село Чавдар
Related Posts

Leave a Comment: