ПРОДЪЛЖАВА ИНИЦИАТИВАТА „НАШЕТО ЗЕЛЕНО УТРЕ“ НА ГРУПА ГЕОТЕХМИН Засадени са 160 дървета в град Златица

  • 0
  • 78 преглеждания

На 12 октомври, в Деня на българската община, започна осъществяването на залесителните дейности по партньорския проект на четири дружествата от Група ГЕОТЕХМИН - „Елаците-Мед“ АД, „Геотехмин“ ООД, „Геотрейдинг“ АД и „Геострой“ АД и Община Златица, за засаждане на 160 дървета по протежението на улиците „Софийско шосе“ и „Владислав Варненчик“ в града.

Служители на „Елаците-Мед“ заедно с представители на общината извършиха засаждането на дървета от видовете "Кълбовидна акация" и "Каталпа". В дейностите се включиха кметът инж. Стоян Генов, авторът на проекта за озеленяване на града чл. кор. на БАН, проф. д.а.н. арх. Атанас Ковачев, зам.-генералният директор „Производство“ на „Елаците-Мед“ инж. Стоил Димитров и Мирослав Арапов – управител на фирмата, предоставила фиданките.

Инициативата „Нашето зелено утре“ стартира в края на месец септември и е част от благотворителната програма на Група ГЕОТЕХМИН, „Българските добродетели“. Тя е посветена на 30-годишнината на „Геотехмин“ ООД и се осъществява от четири от дружествата - „Елаците-Мед“ АД, „Геотехмин“ ООД, „Геотрейдинг“ АД и „Геострой“ АД, в партньорство с общините Етрополе, Мирково, Златица, Челопеч, Чавдар, Пирдоп и Копривщица.

Общинските ръководства участват със свои проекти, като са определили подходящи места за озеленяване и залесяване, както и информация за най-добрите за съответните терени растителни и дървесни видове. Четирите компании осигуряват финансовите средства за закупуването на растенията и чрез доброволен труд на свои служители подпомагат дейностите по засаждането им.

В своето приветствие по време на засаждането на фиданките, кметът инж. Стоян Генов, заяви: „В Златица се извършва нещо хубаво. Със съдействието на фирмите „Елаците-Мед“ АД, „Геотехмин“ ООД, „Геотрейдинг“ АД и „Геострой“ АД по инициативата нашето „Зелено утре“, част от програмата „Българските добродетели“, днес по двете централни улици „Софийско шосе и „Владислав Варненчик“, съвместно с екипа на „Елаците-Мед“, се засаждат 160 дървета, закупени чрез дарения от четирите компании. Те се добавят към проекта за рехабилитация на двете централни улици – „Софийско шосе“ и „Вл. Варненчик“, както и на ул. „Розова долина“. Г-н Генов подчерта приноса на проф. Атанас Ковачев, автор на обследването и проекта по засаждането на дърветата и изрази благодарности към  четирите дружества от Група ГЕОТЕХМИН за реализирането на първия етап от проекта. – „Те ни помогнаха решаващо, чрез инициативата си „Нашето зелено утре“, като осигуриха средства и работна ръка.“ – каза той. Г-н Генов сподели колко трудно е било подготвянето на терена за дърветата, тъй като не е ползвана механизирана техника, защото под тротоарите има подземни комуникации. Изкопаването на ямите за засаждане на дърветата е извършено на ръка от екипи на „Елаците-Мед“.

„Ние винаги сме били социално отговорни към общините, на чиято територия развиваме своята дейност. Винаги помагаме с каквото можем, така че това партньорство да бъде ползотворно и за двете страни. Ще продължаваме да работим за общото ни бъдеще.“- каза инж. Стоил Димитров, зам.-генерален директор „Производство“ на „Елаците-Мед по време на засаждането на дърветата. Проф. Ковачев сподели, че средата на месец октомври е най-подходящото време за извършване на засаждането на нови дървесни видове. Времето е топло, а и често превалява, което е много полезно за прихващането на дърветата. Той гарантира, че те ще се развият на 100 процента и препоръча да се посети гр. Златица през пролетта, когато ще може да се види красивият облик на двете централни улици с раззеленилите се дървета. Управителят на фирмата, от която са закупени дръвчетата, Мирослав Арапов заяви, че специалисти на компанията ще продължат да наблюдават развитието на дърветата през следващите месеци и да дават професионални съвети за тяхното отглеждане на общинските работници по поддръжката им.

Дейностите по залесяване фиданките Каталпа и Кълбовидна акация продължиха през целия ден. Всяко засадено дръвче се стабилизираше с дървени колчета. От „Елаците-Мед“ бяха осигурили и водоноска, за да се полеят новозасадените дървета. От ръководството на Община Златица изразиха благодарности към Иван Нешков, дарил пръстта за засаждането и на Мирослав Арапов, осигурил безвъзмездно ограждащите фиданките дървени елементи. Благодарност бе отправена и към Антон Сираков, закупил цветя за градинките на територията на Община Златица.

НАД ДВЕСТА И ПЕТДЕСЕТ ЛЮБИТЕЛИ НА СПОРТА   Участваха във „виртуалния“ индивидуален „Фестивал сред природата с Аурубис 2020“
Prev Post НАД ДВЕСТА И ПЕТДЕСЕТ ЛЮБИТЕЛИ НА СПОРТА Участваха във „виртуалния“ индивидуален „Фестивал сред природата с Аурубис 2020“
ОБЩИНА АНТОН И „АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“   Подписаха първата си Партньорска програма
Next Post ОБЩИНА АНТОН И „АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“ Подписаха първата си Партньорска програма
Related Posts

Leave a Comment: