ПРОФ. Д-Р ИНЖ. ИЛИЯ ГЪРКОВ Дари лични средства за обновление на параклис в махала „Среден Бодят“ на село Петрич

  • 0
  • 87 преглеждания

От около един месец строителни работници от град Самоков, подпомагани от служители на Община Златица, усилено работят по обновлението на параклиса „Свето Възнесение Господне“ в махала „Среден Бодят“ на село Петрич.

Храмът отдавна се нуждаеше от подобрение, сподели кметският наместник на селото Мария Ангелова. Ремонтните и възстановителните дейности се изпълняват благодарение на щедрата подкрепа с лични средства на проф. д-р инж. Илия Гърков, за което жителите на махалата са изключително благодарни, каза тя. И пожела на него и семейството му здраве и да се радват на много успехи. Петричани са уверени, че проф. Гърков ще продължи да бъде един от примерите на спомоществователство и подкрепа на хората от бунтовното село.

На параклиса вече е направено надграждане на стените, изграден е изцяло нов покрив, нова мазилка е положена по стените отвън, стабилизирана с водоустойчива бяла боя. Подменена е дограмата на Божия дом, а вътре олтарното пространство е оформено със зидана стена. Благоустроено е пространството около храма, удължен е навесът, под който се приютяват при празници посетителите му. Работата е вече към края си, като предстои да се положи подовото покритие вътре в сградата.

Работниците при посещението ни се бяха заели с направата на площадката пред входа на параклиса. Кметският наместник на село Петрич г-жа Ангелова изрази задоволството си от качеството на ремонта и заяви, че скромният преди време храм с всеки изминат ден придобива все по-красив и представителен вид.

В ЗЛАТИЦА  Поезия и театър в едно
Prev Post В ЗЛАТИЦА Поезия и театър в едно
В СЕЛО ЦЪРКВИЩЕ  Обучение на секретари на общини от региона
Next Post В СЕЛО ЦЪРКВИЩЕ Обучение на секретари на общини от региона
Related Posts

Leave a Comment: