В ЗЛАТИЦА Поезия и театър в едно

  • 0
  • 79 преглеждания

На първи октомври в малката зала на читалище „Христо Смирненски“ -  Златица, се проведе награждаването на участниците в ежегодния, шестнадесети по ред, Регионален поетичен конкурс, организиран от културната институция и Община Златица по повод Деня на поезията и музиката. Темата, по която местните млади и не чак толкова млади поети, а както се оказа и не само местни творци, се трудиха бе „Чудото на живота“.

Председател на журито бе журналистът Ганчо Ганчев, създател и главен редактор на първия свободен вестник след 10-те ноември 1989 г. „Независимост“. Той се отдава на хумора и сатирата, автор е на много вицове, скечове, стихове и пародии. За съжаление на самия празник г-н Ганчев не успя да присъства. Членове на журито бяха още Нина Димитрова – преподавател по литература в ПГ „Златица“ и Росица Чернева – учител по литература н СУ „Саво Савов“ – Пирдоп.

Класирането на най-добрите творби бе анонимно в четири категории. Наградите бяха парични, плакети, грамоти и книги. От няколко години настоятелството на читалище „Христо Смирненски“ връчва и специална награда. В конкурса участваха общо 26 стихотворения.

При доста силна конкуренция журито реши в категорията от 10 до 12 години на първо място да бъде творбата на Валерия Вълкова, която не е от региона. Второ и трето място не бяха присъдени, тъй като Виктория бе единствен участник. В следващата група – от 13 до 18 години, на първо място е творбата на Николета Додова от Пирдоп. На второто бе класирано стихотворение на Николина Качкова, а на трето – на Станислава Проданова и Нино Нинов от Златица.

В категорията 19 – 30 години призовите места заеха съответно Кристияна Кирилова, Виктория Крънева и Станимира Георгиева. Най-оспорвана беше надпреварата в последната категория, която бе за поети над 30 години. Тъй като по традиция най-много творби се изпращат от автори от тази възрастова група, най-силна бе конкуренцията между тях. Първото място журито отреди на стих на Веселин Веселинов, на второ Стоянка Балова, а на трето – Димитринка Крънева, и двете от Златица. Специалната награда читалищното настоятелството присъди на Лъчезар Лазаров, който не е от региона. Председателят Нели Михайлова обяви, че от следващата година поетичният конкурс на Златица става национален, което бе прието с аплодисменти и интерес от всички присъстващи на церемонията поети.

В СЕЛО ПЕТРИЧ – ОБЩИНА ЗЛАТИЦА  Първа копка за ремонт на площад „20 Април“
Prev Post В СЕЛО ПЕТРИЧ – ОБЩИНА ЗЛАТИЦА Първа копка за ремонт на площад „20 Април“
ПРОФ. Д-Р ИНЖ. ИЛИЯ ГЪРКОВ  Дари лични средства за обновление на параклис в махала „Среден Бодят“ на село Петрич
Next Post ПРОФ. Д-Р ИНЖ. ИЛИЯ ГЪРКОВ Дари лични средства за обновление на параклис в махала „Среден Бодят“ на село Петрич
Related Posts

Leave a Comment: