Проф. Огнян Герджиков запълни бяло петно в биографията си

  • 0
  • 114 преглеждания

В поредицата от прояви на Двадесет и шестите майски културни празници на Пирдоп – “Влайкови дни”, в родния град на патрона им – писателят Тодор Влайков, на 17 май гостува известният юрист и председател на 39-то Народно събрание (2001 – 2005 г.) и служебен премиер (2017 г.) проф. Огнян Герджиков. Пред отбрана публика в ритуалната зала на общината, заедно с поета Недялко Йорданов, издателя на книгата му “Аз не бях политик” Ана Боянова и актьора Емил Калев, той представи автобиографията си “Аз не бях политик”.

В началото на разговора си с пирдопчани гостът заяви, че до 17 май т. г. е имало бяло петно в биографията му, но то вече е запълнено – за първи път посещава Пирдоп. Срещата започна с изпълнение на дуета Ана Боянова и Емил Калев на песента “Белла Мия”, една от любимите на проф. Герджиков, която той чул по радиото, когато е бил в Парламента.

Преподавателят по гражданско и търговско право в СУ “Св. Климент Охридски”, е разностранно развита личност, каза за него Ана Боянова, която е и част от екипа на издателството, подготвило книгата му. Той свири на флейта, учил е оперно пеене, спортува, пише стихове, а в юридическата професия се развива под ръководството на преподавателите си проф. Живко Сталев и проф. Витали Таджер. Като преподавател е строг, но обичан от студентите си и само преди дни е прекратил академичната си кариера, каза тя. Проф. Огнян Герджиков е автор на една детска пиеса, която вече се прави на опера. Има и учебно помагало по гражданско право, написано в стихове.

В книгата си “Аз не бях политик”, откъси от която прочетоха авторът и актьорът Емил Калев, той разказва в увлекателна и интересна форма за своето детство, израстване през годините и развитие в преподавателската дейност и като председател на Парламента. От втория пост в държавата той е свален от “своите”, но това се оказва неговият “звезден миг”, посочи Ана Боянова.

Пред местната публика говори и приятелят на автора поетът Недялко Йорданов. Ана Боянова и Емил Калев изпълниха песни от своя албум, а пирдопчани се възползваха от 29-то представяне на книгата на проф. Огнян Герджиков, за да си вземат автограф от автора и да се снимат с него. Кметът Ангел Геров подари на госта издания на общината и изрази благодарности за проведената среща, доставила удоволствие и наслада на уважилите поканата местната власт да се запознаят от близо с известния юрист.

ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД  Най-успешният художник в Европа представи изложбата си „Вечните българки
Prev Post ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД Най-успешният художник в Европа представи изложбата си „Вечните българки
ПЕДАГОЗИТЕ ЦОНКА ЧИЛОВА И ДЕЛКА ГУШЕВА
Next Post ПЕДАГОЗИТЕ ЦОНКА ЧИЛОВА И ДЕЛКА ГУШЕВА
Related Posts

Leave a Comment: