ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ТУРИЗЪМ И ХРАНИТЕЛНИ ТЕХНОЛОГИИ „НИКОЛА ДИМОВ“ - ПИРДОП Чества 85 години от първото млекарско училище на Балканите

  • 0
  • 82 преглеждания

В късния следобед на 3 юли колективът на Професионална гимназия по туризъм и хранителни технологии „Проф. Никола Димов“ в гр. Пирдоп, чества със скромно тържество 85-годишнината от създаването на първото на Балканите училище по млекарство, чийто наследник е. На тържеството присъстваха кметът на общината Ангел Геров, Милена Христова – директор „Човешки ресурси“ на „Елаците-Мед“ и педагози, работили в училището през последните десетилетия, които бяха посрещнати от домакините с питка и мед.

С „Пътуване във времето“ колективът на професионалната гимназия разказа за преодолените през отминалите вече 85 години за възхода на учебното заведение, чиято цел при създаването му е била „подготовката на висококвалифицирани кадри, поставяне на научна основа и широка просвета“ на своите ученици. В училището са се обучавали специалисти, необходими за бурно развиващата се в онези времена млечна промишленост от цяла България, и дори от далечен Египет, разказа учителката по история в учебното заведение Николета Павлова, която бе и водещ на тържеството. Поздравителни адреси до юбилярите бяха изпратили министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, дългогодишният директор на ПГТХТ Павлина Ценова, която в момента е в Братислава, д-р инж. Илия Гърков – изпълнителен директор на „Дънди Прешъс Металс Челопеч“, Ралф Гизике – президент на фирма „Виталис“ – Германия, началникът на РУО – Софийска област Росица Иванова.

Временно изпълняващата длъжността „Директор“ на ПГТХТ Диана Луканова поздрави присъстващите с юбилея и подчерта, че стратегията на ръководения от нея екип е да обхване всички сфери и дейности в областта на туризма. В изпълнение на това в момента ученици от 11 клас се обучават по специалността „Организация на туризма и свободното време“, която е иновативна за учебното заведение.

Училището разполага с модерна материална база, част от възпитаниците на професионалната гимназия са от други населени места, затова колективът на ПГТХТ се грижи 24 часа в денонощието за тях. Благодарение на проект „Подкрепа за успех“ е разкрит кабинет, в който те провеждат своята самоподготовка. Залата, благодарение на подкрепата на „Аурубис България“, е съоръжена с компютърни конфигурации и всичко необходимо за пълноценните занимания на учениците в свободното им време.

Теорията и практиката в училището вървят ръка за ръка, а учениците се подготвят в реална работна среда, каза г-жа Луканова. Производствената им практика се провежда в хотелски и ресторантьорски комплекси, където имат възможност да обогатят знанията си, но и да покажат своите умения, придобити в гимназията. Нашите ученици имат осигурени работни места, заяви тя.

Училището е реализирало четири проекта мобилност по програма „Еразъм +“, с партньори от гр. Брага, Португалия, Лайпциг, Германия,        сега им предстои дестинация във Валенсия, Испания, по спечелен нов проект. В продължение на две десетилетия осъществяват ползотворни контакти с две учебни заведения от гр. Пирот, Република Сърбия.

Партньори на ПГТХТ „Никола Димов“ са Община Пирдоп, училищното настоятелство, „Аурубис България“, „Елаците-Мед“, „Дънди Прешъс Металс Челопеч“, Индустриален клъстер „Средногорие“, Ротари клуб, Метро академия, Хепи бар, ресторанти в града. От компания „Виталис“ предоставят на ученици от гимназията десет стипендии.

На тържеството с плакет и сертификат „Партньорство без граници 2015 – 2020“, за подкрепата на учебното заведение бе удостоено рудодобивното и преработвателно предприятие „Елаците-Мед“, който получи директор „Човешки ресурси“ на компанията Милена Христова. В най-трудните моменти от живота на гимназията в наши дни, колективът на дружеството е помагал на училището, каза Диана Луканова. Г-жа Христова връчи поздравителен адрес за юбилея на училището от изпълнителния директор инж. Драгомир Драганов. Със същата награда се отличават над 30 партньори на гимназията, съобщиха от ПГТХТ. Те ще им бъдат връчени през есента, ако стане възможно провеждането на тържествени събития.

Поздравления към колектива и учениците на гимназията поднесе кметът на Община Пирдоп Ангел Геров, педагози, работили в учебното заведение в предишните години, негови възпитаници. Изразени бяха пожелания за възраждане на специалността за подготовка на професионалисти по млекопроизводство, каквото е било първоначално училището. За всички присъстващи на тържеството от учебното заведение поднесоха изненада – малка книжка с рецепти за тестени изделия „Средногорски питки, баници, тутманици“, посветена на 85-години на ПГТХТ „Никола Димов“.

Успешен ръководител и кмет
Prev Post Успешен ръководител и кмет
ЖИТЕЛИТЕ НА ДУШАНЦИ  Честваха на Петровден Деня на селото
Next Post ЖИТЕЛИТЕ НА ДУШАНЦИ Честваха на Петровден Деня на селото
Related Posts

Leave a Comment: