ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ТУРИЗЪМ И ХРАНИТЕЛНИ ТЕХНОЛОГИИ „НИКОЛА ДИМОВ“ – ПИРДОП

  • 0
  • 83 преглеждания

Чества с 85 години с представяне на Програма „Еразъм +“ и инициативата „Стипендиант 2020 – 2021“

На 3 октомври педагогическият колектив на Професионална гимназия по туризъм и хранителни технологии „Проф. Никола Димов“, с подкрепата на партньорите си Община Пирдоп, Център за развитие на човешките ресурси, компания „Виталис“ от гр. Лайпциг, Германия и Асоциацията на професионалните училища в България, проведе конференция на тема „Социализация – професия – мобилност: европейски изменения в ПОО“.

В работата на форума, водещ на който бе Димитринка Раковска, участваха зам.-кметът Мария Шентова, Евгения Пекаж от Центъра за развитие на човещшките ресурси, представителите на „Виталис“ – Германия Йохана Нойман и Нико Каас, Деян Алексовски, Бояна Стоянович и Милан Божич от Техническото училище в гр. Пирот,  Ненад Борджевич, Саша Рангелов, Драгана Йованович и Йелена Минич от Млекарска школа – Пирот, Весна Павлович, Ивана Стоянович, Мариян Кирик и Филип Павлович от Економската школа в Пирот, Република Сърбия, директори и зам.-директори професионални училища от Димитровград, Република Сърбия, гр. Сопот, гр. Габрово, Стамболово и др.

Конференцията премина в две сесии, като най-напред бяха представени с видеоматериали участията на възпитаници на ПГТХТ в проекти по Програма „Еразъм +“ от 2019 г. Те са работили в Германия и Португалия в партньорство с компаниите „Виталис“ и „Брага Моп“. Тримата партньори – професионалната гимназия в гр. Пирдоп и двете компании запознаха аудиторията с проекта „Еразъм Клас“ – училищна програма за осигуряване на двадесет стипендии за ученици и формирането на два извънкласни клуба по специалности – за хотелиери и кетъринг. Със съдействието на компаниите ученици от осми клас ще получават по 400 лв. стипендия за подпомагане на тяхната професионална подготовка по изучаваната специалност и усъвършенстване владеенето на английски език. Видеопоздравления към колектива на училището и участниците в конференцията бяха изпратили Ралф Гизик от „Виталис“ и Диего Коста – мениджър на „Брага Моп“.

Директорът на професионалната гимназия Диана Луканова връчи грамоти на партньорите на конференцията – Община Пирдоп, Центъра за развитие на човешките ресурси, компания „Виталис“, Асоциацията на професионалните училища в България.

Евгения Пекаж – експерт в Центъра за развитие на човешките ресурси у нас, разказа за добри „ЕКВЕТ“ практики и защита на кредити в професионалното образование.

Във втората сесия бе представена дейността на компания „Виталис“ от специалните гости на конференцията – нейните координатори Йохана Нойман и Нико Каас. Специално внимание бе отделено на новия метод за кандидатстване по програма „Еразъм“ – „Акредитация“.

Във времето за партньорства гостите на ПГТХТ имаха разходка из възрожденския град Копривщица и малко свободно време. Вечерта в едно от заведенията в Пирдоп се състоя тържественото честване на 85-годишнината от откриването на първото млекарско училище на Балканите. Директорът Диана Луканова поздрави колегите си и партньорите на училището, като подчерта, че през далечната 1935 г. в първия випуск на училището са се обучавали 27 ученика, а сега те са над двеста. Заедно с Димитринка Раковска тя връчи плакети на учебното заведение и сертификати „Партньори без граници 2015 – 2020“ на Община Пирдоп, на фирма „Геосистемс“, Компания „Виталис“, Млекарска школа и Економска школа – гр. Пирот, в. „Регион“ и в. „Камбана“. Сред отличените партньори на ПГТХТ са и училищното настоятелство, Ротари Клуб Пирдоп, „Аурубис България“, „Елаците-Мед“, „Дънди Прешъс Металс Челопеч“, Индустриален клъстер „Средногорие“, „Ди Би Карго България“„Олопласт Груп“, „Симов Ойл“ , БХРА, „Брага мобилити Оупън“, Португалия, хотел „Премиер Форд“, ресторанти „Паскал“ и „Орехите“ в Пирдоп, „Средногорие“ ТВ и др.

ПГТХТ „Никола Димов“ благодари за оказаната подкрепа през годините и изразява воля за продължаване на ползотворното сътрудничество. На 4 октомври гостите на училището разгледаха град Пирдоп, посетиха Еленската базилика и язовир „Душанци“.

РОТАРИ КЛУБ – ПИРДОП  Финализира проекта за чиста вода за децата на Средногорието
Prev Post РОТАРИ КЛУБ – ПИРДОП Финализира проекта за чиста вода за децата на Средногорието
ОБЩИНА ЗЛАТИЦА И „АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“  Откриха реновираното игрище за мини футбол в СУ „Св. Паисий Хилендарски“
Next Post ОБЩИНА ЗЛАТИЦА И „АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“ Откриха реновираното игрище за мини футбол в СУ „Св. Паисий Хилендарски“
Related Posts

Leave a Comment: