ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО ТУРИЗЪМ И ХРАНИТЕЛНИ ТЕХНОЛОГИИ - ПИРДОП Посрещна гости от Румъния и Македония по Програма „Еразъм +“

  • 0
  • 110 преглеждания

За втора година Професионална гимназия по туризъм и хранителни технологии „Никола Димов”, гр. Пирдоп, е партньор в реализацията на проект по Програмата на Европейския съюз „Еразъм +“. На 16 март учениците от училището посрещнаха с питка и сол гости от Румъния и Македония. Заедно до 22 март те работиха по дейностите на проекта „Здрави корени – жив дух”.

Гостите от Македония са от гр. Гостивар. Екипът включва македонски и албански  ученици и студенти, а техен ръководител е Лиле Трпеска. Румънските младежи са от гр. Слобозия, близо до Галац и са в България и гр. Пирдоп със своята преподавателка Симона Турчу.

В събота – 17 март водени от възпитаници на ПГТХТ гостите от Република Македония и Република Румъния посетиха Музей „Луканова къща“ в града и се запознаха с миналото на Пирдоп и съседните селища. Представителите на северната ни съседка се изненадаха, че известни личности от града са учили или били част от българската революционна емиграция в Букурещ преди Освобождението. Малко по-късно младежите бяха впечатлени от великолепието на почти 200-годишната църква „Свето Успение Богородично“. В храма някои от тях си запалиха по свещица за здраве. В следобедните часове на деня те имаха и разходка из красивата българска природа.

Официалното стартиране на проекта стана на 19 март в една от залите на ПГТХТ. Домакините се представиха с изпълнения на народни песни и танци. За задачите, по които представителите на трите нации ще работят, говори ръководителят му от българска страна Иванка Шопова. Групата от Пирдоп е от единадесет ученици. Поздравления към участниците отправи директорът на професионалната гимназия Павлина Ценова. Събитието бе използвано и за награждаване на отбора на училището по футбол, с треньор Петко Москов, спечелил трето място на първия ученически турнир по мини футбол, проведен наскоро. Пирдопските ученици изненадаха връстниците си от Гостивар и Слобозия и с ястия от традиционната народна кухня, като баница, тутманик, питка, запечен фасул на фурна, айран и други, които много се харесаха на гостуващите младежи.

Целта, която обединява усилията на младежите от трите страни, е свързана с представяне на добри практики в сферата на историята, културата, бита и обичаите на Балканите. Младите хора презентираха забравени фолклорни ценности и разказаха как съхраняват и популяризират народните песни и танци, като мост за коректен междуетнически и мултикултурен диалог.

Учениците обсъждаха и определени проблеми на мултиетническото общуване. Чрез предвидените проектни дейности се изграждат нравствени и естетически ценности, създават се  предпоставки за преодоляване на предразсъдъците, расизма и дискриминацията между етносите.

Участниците в проекта повишават своята информираност за ЕС, Програма „Еразъм+“ и възможностите за личностно развитие. Дейностите по проекта  стимулират  младите хора за самостоятелно вземане на решения, носене на отговорност и развитие на собствени инициативи, обединяване и общуване в екип при наличието на културни различия.

МИРКОВСКАТА СПОРТИСТКА НАДЕЖДА АНГЕЛОВА  Първа на планинското бягане  „Трейл серии” в село Локорско
Prev Post МИРКОВСКАТА СПОРТИСТКА НАДЕЖДА АНГЕЛОВА Първа на планинското бягане „Трейл серии” в село Локорско
С ПОДКРЕПАТА НА „ЕЛАЦИТЕ МЕД” АД  В София се състоя Международен турнир по спортни танци
Next Post С ПОДКРЕПАТА НА „ЕЛАЦИТЕ МЕД” АД В София се състоя Международен турнир по спортни танци
Related Posts

Leave a Comment: