В НАЧАЛНО УЧИЛИЩЕ-ПАМЕТНИК – ПИРДОП

  • 0
  • 106 преглеждания

Възпоменателен митинг за загиналите за свободата на България

На 2 юни, минути преди да прозвучат сирените в знак на почит към гибелта на поета – революционер Христо Ботев и хилядите, загинали за свободата и независимостта на България, в двора на единственото в страната училище – паметник – „Тодор Влайков“ в гр. Пирдоп, започна възпоменателният митинг в тяхна памет. Той бе първият, който се провежда от десетилетия насам, пред светинята за пирдопчани, издигната преди повече от 80 години, в знак на почит към героите на града, дали живота си в четири войни.

В пространството зад колонадата на фасадата на сградата са петте мраморни плочи, с имената на загиналите жители на града през четирите войни – Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни. До всички тях, и на паметника на опълченците от Пирдоп, който се намира в двора на училището, в почетна стража пред героите застанаха членове на Клуб „Съхрани българското“ при СУ „Саво Савов“, с ръководител Главен учител Анета Венкова.

Представителни групи от трите средни учебни заведения – СУ „Саво Савов“, ПГТХТ и ПГМЕ, възпитаници на ДГ „Пека и Карло Чоконяни“, на общинската администрация, БАС и граждани, кметът на общината Ангел Геров, председателят на ОбС Мария Шентова, общински съветници, членове на политически партии и обществени организации, оформиха стегнатия строй на признателните потомци.

Членовете на Клуб „Съхрани българското“, които работят и по проект „Твоят час“ – Антония Нейкова, Ивелина Минчева и Иван Тодоров, прочетоха за присъстващите на митинга есето на журналиста Стефан Продев „Втори юни“. Те припомниха, че Денят в памет на Христо Ботев е отбелязан у нас още в далечната 1884 г. в гр. Враца, по идея на Стоян Заимов, и в гр. Пловдив, по инициатива на учителя Йоаким Груев. От 1901 г. честването на гибелта на революционера и неговите съратници и загиналите за свободата на България става общонационално, като на поклонението на връх Околчица във Врачанския балкан присъстват и Ботеви четници. За първи път сирени в 12 часа на обяд прозвучават на 2 юни 1948 г.

Кметът Ангел Геров, председателят на ОбС Мария Шентова и четири деца от ДГ „Пека и Карло Чоконяни“ застанаха с венец от цветя пред паметните знаци, докато гласът на сирените възвестява всенародната ни почит и уважение към безсмъртните синове и дъщери на България.

Пред паметните плочи на загиналите пирдопчани г-н Геров и г-жа Шентова положиха венеца, а след тях уважението и преклонението си към героите изразиха и представители на политическите партии БСП, ГЕРБ, ЕНП, ученици и граждани. С венци и цветя бе отрупан и паметникът на пирдопските опълченци.

РЕТРО АВТОМОБИЛИ
Prev Post РЕТРО АВТОМОБИЛИ
Проверка и заря за героите на Братската могила 2017
Next Post Проверка и заря за героите на Братската могила 2017
Related Posts

Leave a Comment: