РАЙОННА СЛУЖБА „ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО“ – ПИРДОП

  • 0
  • 97 преглеждания

Проведе демонстрации за професионалния си празник

На 14 септември колективът на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ отбеляза с демонстрации на техника и възможности за оказване на помощ в извънредни ситуации професионалния си празник. В центъра на гр. Пирдоп, а в следващите дни до 18 септември и в общините Златица, Челопеч, Чавдар и Мирково, в Седмицата на пожарната безопасност, огнеборците показаха на деца и възрастни как преодоляват предизвикателствата в своята отговорната за обществото ни мисия за предпазване и потушаване на пожари, при природни бедствия, производствени аварии и пътнотранспортни произшествия.

В гр. Пирдоп кметът на общината Ангел Геров поднесе поздравителен адрес на екипа на РСПБЗН, който бе приет от началника на службата главен инспектор инж. Ненко Миков. Неговите подчинени извършиха действия с въздушни възглавници за повдигане на масивни отломки при земетресения, като в случая тази роля изпълни един от противопожарните автомобили. След това с лафетен струйник, разположен на покрива му, пуснаха мощен поток вода, както правят това при необходимост за погасяване пламъците на огън. Демонстрацията предизвика възхитата на малчуганите от детските градини в гр. Пирдоп и с. Душанци, които присъстваха на събитието. По-късно мнозина от тях имаха щастието да си поставят шлем, който ползват огнеборците при изпълнение на своите задачи, да седнат на мястото на водача в противопожарния автомобил и да се снимат с огнеборците.

Главен инспектор инж. Ненко Миков сподели, че през изминалите месеци са изпълнявали задачи за потушаване на горски и полски пожари, оказване съдействие на Българския червен кръст за транспорт на консумативи за защита от коронавируса, както и на други специални мисии от дейностите на Министерство на вътрешните работи. Само дни преди професионалния си празник, огнеборците от РСПБЗН – Пирдоп са били в акция за овладяване на сериозен пожар, засегнал 30 дка борова гора и още 30 дка сухи треви в землището на с. Петрич. Съществувала е реална опасност да бъдат засегнати от пламъците други 100 дка, което със своите действия пожарникарите са предотвратили. Причината за пожара е била човешка небрежност и непочистени от стопаните им боклуци около последните къщи на селото. Главен инспектор инж. Ненко Миков изрази специални благодарности към ръководството и колектива на рудодобивното и преработвателно предприятие „Елаците-Мед“, изпратили на мястото на пожара тежка специализирана техника, благодарение на които в труднодостъпния терен са прокарани пътища и просеки за ограничаване разпространението на огъня и водоноски за обливане на горящите треви.

Като положителна стъпка за опазване на труда на земеделските стопани от загуби от пожари в продължаващите горещи дни, той открои в балирането на всичката слама на полето след жътвата на есенниците. Вниманието на огнеборците обаче продължава да се насочва към предотвратяване на пожари в полските територии, защото тревите са достатъчно израсли и много сухи и предпоставките от запалванията им са огромни, посочи началникът на РСПБЗН – Пирдоп. И с основание, защото през миналата седмица екипи на службата, специализирани отряди, ловци и много доброволци се бориха с огъня в землището на Община Чавдар.

Само веднъж на колектива на службата се е налагало да помагат на свои колеги от други райони, но винаги са готови да се притекат на помощ, ако това се налага. Главен инспектор инж. Ненко Миков заяви, че добре се справят със задълженията си, когато не се налага други огнеборци да им оказват съдействие за справяне с извънредни ситуации. До средата на месец септември над 115 са излизанията на дежурните екипи на службата за изпълнение на мисии, като в това влиза и потушаването на близо 40 пожара в региона. Немалко от тях са умишлени, посочи той.

Когато огнеборците от службата са на своето 24-часово дежурство, всички са спокойни, каза главен инспектор инж. Миков, и честити професионалния празник на своите колеги. Началникът на РСПБЗН – Пирдоп изрази благодарности към колегите си техния висок професионализъм, към техните семейства за разбирането и съпричастието към трудната професия на пожарникарите. Своята признателност за помощта и съдействието в борбата им огъня и при други дейности, той изрази към компаниите от региона – „Аурубис България“, „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ и „Елаците-Мед“ и всички останали фирми, които помагат с каквото могат и според възможностите си на пожарникарите. Отправи и апел към гражданите на Средногорието: „Мислете първо за Вас, а след това за нас, защото сезонът е пределно пожароопасен! Пламъците на огъня могат да нанесат непоправими щети на населените места и на горите – белите дробове на Земята“.

Водосвет за началото на похода към знанието в СУ „Саво Савов“
Prev Post Водосвет за началото на похода към знанието в СУ „Саво Савов“
В ДЕТСКА ГРАДИНА „ПЕКА И КАРЛО ЧОКОНЯНИ“ – ПИРДОП  Усмивки и настроение на 15 септември
Next Post В ДЕТСКА ГРАДИНА „ПЕКА И КАРЛО ЧОКОНЯНИ“ – ПИРДОП Усмивки и настроение на 15 септември
Related Posts

Leave a Comment: