РЕГИОНАЛЕН КЛУБ „ТРАДИЦИЯ“ – ЗЛАТИЦА Чества две години от създаването си

  • 0
  • 118 преглеждания

Със скромно честване беше отбелязана двегодишнината от учредяването на регионалния клуб в Златица към Национално движение „Традиция“. Две години, наситени със събития от които хората от района разбраха за съществуването на клуба от многобройните му участия в живота на града и околностите. Вече няма родолюбива проява в Община Златица, в която негови членове да не участват активно. Венци на признателност са поднасяни на мемориалния комплекс „Васил Левски“ на рида „Гълъбец“, през метоха в града, на паметниците в местността „Кашана“, на загиналите за освобождението на Златица, в село Петрич и други, отбелязващи важни дати от националната ни история.

Почти веднага след учредяването на клуба неговите членове участваха в своята първа възстановка, пресъздаваща битката при Сливница по време на Сръбско-българската война от 1885 г. Веднага след това гражданите на Златица за пръв път ги видяха  на 1 ноември 2019 г. в Деня на народните будители, когато показаха образци на въоръжение през различни етапи от българската история. Последваха участия в много възстановки от национален мащаб – пресъздаване на епизоди от гибелта на Хаджи Димитър в Калфер, в боевете на връх Шипка, в Червен бряг, Троян, Хисаря, Твърдица, Копривщица, трагичните събития около град Априлци, в Банско, Голям Конаре, Съединение, Стрелча и др.

В своите участия клубът е подпомаган от приятелите и съмишлениците си от Регионален клуб „Копривщица“, с който активно си сътрудничат. Клубът активно участва в пресъздаването на боевете при с. Петрич по време на Априлското въстание, а тази пролет се представи със своя възстановка за посрещането в селото на лейди Странгфорт през 1876 г. пред президента на страната Румен Радев. Членовете на клуба изнесоха няколко открити уроци по родолюбие в Златица, Пирдоп и Антон, където запознаха учениците с различни видове облекла, характерни за хайдути, военни униформи от различни периоди на изграждане и утвърждаване на българската армия, местни облекла и предмети от бита на българина.

До момента членовете му проведоха два хайдушки похода с участници от клубове „Традиция“ от цялата страна, последвани от въстановка, пресъздаваща мотиви от сватбата, вдъхновена от романа „Време разделно“. Клубът успешно се представя и на Парада на знамената в Копривщица, както и във възстановките за обявяването на Априлското въстание.

Тази година участията на клуба бяха ограничени поради наложените мерки за безопасност, свързани с усложнената обстановка в условията на локдаун. Вълнуващо преживяване за родолюбците бе запознанството на членовете с Пътуващото читалище „Бащино огнище“ и неговия основател Ивайло Шопов. В своята многостранна дейност клубът е подпомаган от Община Златица и кмета инж. Стоян Генов, за което членовете му изразяват благодарност за подкрепата и разбирането.

Честването на две години от основаването на клуба се проведе в дебрите на Стара планина, като на празненството дойдоха да уважат домакините гости от Етрополе, Копривщица и Мирково. В своето поздравление по повод годишнината, неговият председател Явор Ангелов сподели, че двегодишнината е най-крехката възраст за всяко дете, но той се е опитал да го опази до негото прохождане и увереното му стъпване на крака. Г-н Ангелов сподели гордостта си, че през тези две година всички са вървели заедно по пътя, който са избрали, вероятно не всички ще издържат до края, но ще дойдат други, които ще помогнат на клуба на расте и върви напред. Като всеки рожденик, клубът получи много подаръци за своята годишнина.

ВТОРОТО ПОДОБРЕНО И ДОПЪЛНЕНО ИЗДАНИЕ НА „ГЕРОИТЕ НА СРЕДНОГОРИЕТО“  Вече е в ръцете на читателите
Prev Post ВТОРОТО ПОДОБРЕНО И ДОПЪЛНЕНО ИЗДАНИЕ НА „ГЕРОИТЕ НА СРЕДНОГОРИЕТО“ Вече е в ръцете на читателите
ФУТБОЛЕН КЛУБ „СРЕДНОГОРЕЦ 2016“  С изразителна победа над ФК „Мътивир“ – Ихтиман
Next Post ФУТБОЛЕН КЛУБ „СРЕДНОГОРЕЦ 2016“ С изразителна победа над ФК „Мътивир“ – Ихтиман
Related Posts

Leave a Comment: